Hlavní obsah

Ohlasy na šestý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka jsou velice pozitivní

Novinky, Dana Ehlová

Šestý ročník Mezinárodního hudebního festivalu skončil. V období od 9. září do 30. října uvedl devět koncertů, na nichž se představili špičkoví sólisté, orchestry a soubory z České republiky i ze zahraničí. Pořadatele samozřejmě těší stále narůstající zájem milovníků krásné hudby o tuto přehlídku.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Umělecký ředitel MHF F. L. Věka Pavel Svoboda děkuje zástupcům partnerských firem Servisbal obaly a Matrix. Uprostřed vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Článek

Zvýšil se počet koncertů i míst, v nichž se festival konal, a značný zájem posluchačů je pro organizátory nejen velkou nadějí, ale i závazkem do let příštích.   

Úspěšný festival pořádá Místní akční skupina POHODA venkova ve spolupráci s městy Dobruška, Opočno, Nové Město nad Metují a obcí Deštné v Orlických horách za podpory Ministerstva kultury a Královéhradeckého kraje. Dlouhodobým partnerem je dobrušská firma Servisbal obaly, k níž se letos připojila akciová společnost Matrix. Hudební přehlídka má také dva mecenáše – JUDr. Pavla Smutného a v tomto roce i Zdeňku Seidelovou.

Umělecký ředitel festivalu Pavel Svoboda několik dní po skončení šestého ročníku prohlásil: „Ohlasy jsou jen pozitivní. Pozorujeme velký nárůst zájmu o abonentní vstupenky, tedy vstupenky na celý festival - již nyní jsou v prodeji dárkové poukázky na festivalové ABO 2017. Zájem je větší než kapacita koncertních prostor například v kostele sv. Ducha v Dobrušce či Mariánském kostelíku v Opočně. Proto jsme rozhodli, že od příštího roku budou některé komorní koncerty v prostorách s menší kapacitou v prodeji zvlášť, tedy mimo abonmá. Přesto abonenti nebudou proti předchozím ročníkům ochuzeni.“ 

A jak Pavel Svoboda jako dramaturg hodnotí letošní program? „Osobně jsem byl unesen z orchestru starých nástrojů Ensemble Inégal pod vedením Adama Viktory, který uvedl celovečerní vokálně-instrumentální program z díla českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Publikum bylo samozřejmě nadšeno i z dalších interpretů - Pavla Šporcla, Václava Hudečka, Ivana Klánského, souboru Czech Brass atd. Závěrečný koncert slovenského souboru virtuózů Cigánski diabli se uskutečnil díky firmě Matrix, která letos slaví 25. výročí od založení a která se stala novým partnerem festivalu. Jsme za to velmi rádi.”

MHF F. L. Věka každoročně uvádí premiéru skladby napsané na objednávku. Autorem té letošní - La Valse de l'aventure – je Adam Skoumal, který skladbu spolu s houslistou Romanem Patočkou také osobně provedl. Stalo se tak 16. října na zámku v Novém Městě nad Metují.

Již pošesté byla oceněna výrazná osobnost z oblasti kultury. Cenu MHF F. L. Věka 2016 obdržel prof. Václav Uhlíř za mimořádný vydavatelský počin. „Již téměř deset let může laická i odborná veřejnost čerpat z jeho obsáhlé knihy Varhany Královéhradecké diecéze. Je to úžasná publikace, která je citována v absolventských pracích apod. Žádný jiný kraj v České republice tak ucelenou a přehlednou publikaci o varhanách nemá, je za tím obrovský kus práce,“ přiblížil důvody Pavel Svoboda.

Dále prozradil, že jsou již v přípravě ročníky příští. Také v letech 2017 až 2019 se počítá s dalšími novinkami, jejichž základem budou opět ti nejlepší reprezentanti krásné hudby od nás i ze zahraničí.    

Reklama

Výběr článků

Načítám