Hlavní obsah

Oheň zimní Olympiády dětí a mládeže byl zapálen v Pardubicích

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 28. ledna až 2. února ve městech a horských střediscích Pardubického kraje proběhne jedenáct disciplín soutěže v olympijské atmosféře za účasti téměř 1800 mladých sportovců a tisíců povzbuzujících diváků z řad veřejnosti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Poutač na Mírovém náměstí upozorňuje, že Ústí nad Orlicí se stalo partnerským městem konání zimní Olympiády dětí a mládeže.

Článek

V neděli 28. ledna byl na slavnostním ceremoniálu v Tipsport aréně v Pardubicích po nástupu vlajkonošů se závodníky ze 14 krajů ČR zapálen olympijský oheň a složením olympijské přísahy byl zahájen VIII. ročník Olympiády dětí a mládeže.

Touto připomínkou Olympijských her je v mládeži probouzena nejen láska ke sportu, ale i touha stát jednou na stupních vítězů pod vlajkou České republiky.

Olympiáda dětí a mládeže, co nejvíce přibližující pravou olympijskou atmosféru, je projektem Českého olympijského výboru, který touto formou pomáhá hledat budoucí talenty, a ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje.

V červnu 2003 se konala první ODM a do Litomyšle, Chocně a Svitav se sjelo přes 3000 účastníků. Olympiády, v její letní a zimní variantě, se pravidelně zúčastňuje mezi 1500 - 5000 mladých sportovců se zastoupením všech krajů ČR. ODM se tak stala největší multisportovní akcí v České republice.

V letošním roce hostitelem této prestižní akce je Pardubický kraj od neděle 28. ledna do pátku 2. února. Samozřejmou součástí olympiády je její maskot klokanice Bibi Olympia. Centrum olympiády, kde své zázemí najdou i novináři, je umístěno do Evropského školícího centra u Zámku Litomyšl.

Samotný průběh ODM ovládne Orlickoústecko a Svitavsko. O olympijské medaile se bude bojovat v Litomyšli, České Třebové, Chocni, Letohradu a ve skiareálech na Dolní Moravě a v Čenkovicích.

Pořadatelé vybrali 11 sportovních disciplín, a to alpské lyžování, běžecké lyžování, skicross, snowboarding, biatlon, lyžařský orientační běh, které proběhnou v lyžařských areálech Větrný vrch v Dolní Moravě, na Bukové hoře v Čenkovicích a v Šedivém lomu KB Letohrad.

Boje hokejistů se odehrají na stadionech v České Třebové a Chocni, krasobruslaři a rychlobruslaři budou zápolit na stadionu v Litomyšli.

Dále byl do programu soutěží zařazen taneční sport, který se uskuteční ve Smetanově domě v Litomyšli, a na závěr proběhne v litomyšlském Evropském školícím centru turnaj v šachu.

Součástí ODM je zahajovací ceremoniál se slavnostním programem v Pardubicích a další dva ceremoniály, a to medailový v úterý 30. ledna v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí se vstupem pouze pro účastníky soutěží a obdobně závěrečný ve čtvrtek 1. února na zimním stadionu v České Třebové.

Celkově se očekává účast zhruba 1722 sportovců, trenérů, servismanů a vedoucích výprav. K pomoci s jejich ubytováním se připojila další města - Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto a Nekoř.

Partnerské město Ústí nad Orlicí, které je centrem regionu Podorlicka, zajistilo ubytování pro soutěžící sportovních disciplín běžeckého sportu v domově mládeže SŠUP, lyžařského orientačního běhu v domově mládeže SŠA a vedoucích výprav všech krajů ve Sport hotelu Tichá Orlice.

Mimo vytvoření maskota klokanice Bibi s grafickou podobou pro jednotlivé disciplíny na SŠUP a medailového ceremoniálu v Kulturním domě se připojila městská společnost Tepvos s vyvěšením propagačních plachet a nabídkou pro akreditované závodníky volného vstupu do krytého plaveckého bazénu.

Reklama

Výběr článků

Načítám