Hlavní obsah

Odborníci budou ve Zlíně diskutovat o geriatrii

Novinky, Dana Lipovská

Ve Zlíně se 7. září uskuteční celostátní konference zaměřená na geriatrii. Zlínský geriatrický den navštíví každoročně desítky odborníků z oblasti geriatrie, interny, kardiologie a dalších příbuzných oborů. Letos se koná již 22. ročník.

Foto: archiv Zlínský kraj
Článek

Akci pořádá Centrum klinické gerontologie Krajské nemocnice T. Bati. V posledních letech dochází ke geriatrizaci medicíny v důsledku prodlužující se délky života a demografické struktury populace, podobné konference jsou o to žádanější. V České republice je geriatrie základním oborem již 20 let, což je celosvětově spíše výjimka.

„V současné době je u nás populace 65+ zastoupena téměř dvaceti procenty, v roce 2030-2040 se předpokládá zvýšení na 30 procent. Největší nárůst lze předpokládat ve skupině osmdesátiletých,” uvedl primář Centra klinické gerontologie Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Milan Forejtar.

Dodal, že starší lidé jsou polymorbidní (mají více nemocí najednou), jsou tzv. křehcí, tedy onemocní snadno dalšími chorobami, které se jim často vracejí, mívají cukrovku s komplikacemi, kardiovaskulární problémy, častější zlomeniny nebo poruchy kognitivních a paměťových funkcí.

V současné době se například odhaduje, že demencí trpí asi 150 000 osob, což je jen špička ledovce. Ve skupině nad 80 let je to až 50 procent lidí.

„Všechna tato data argumentují ve prospěch geriatrického oboru, speciálního přístupu ke starším nemocným a jejich léčbě – tak, abychom dosáhli obstojné kvality jejich života v závislosti na povaze a závažnosti onemocnění. Geriatrie je multioborovou medicínou, náročnou na znalosti z jiných oborů, se zvýšenou fyzickou i psychickou zátěží zdravotníků pracujících v tomto oboru,” konstatoval primář Milan Forejtar.  

Reklama

Výběr článků

Načítám