Hlavní obsah

Odběrové místo v Městské nemocnici Ostrava je v provozu od 20. března

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevření odběrového místa pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem v Městské nemocnici Ostrava pomohlo zrychlit proces prověřování osob ohrožených nákazou covid-19 - a tím i rychlejší aplikaci odpovídajících opatření.

Foto: Josef Zajíc

Odběrové místo v Městské nemocnici Ostrava zahájilo činnost 20. března.

Článek

Odběrové místo v Městské nemocnici Ostrava pracuje již 34 dnů. Provoz byl zahájen 20. března v 10 hodin. V dalších dnech pokračoval vždy od 8 do 16 hodin.

„Klienti, kteří se k nám dostaví, musí mít doporučení praktického lékaře nebo Krajské hygienické stanice a musí přijet autem. Po příjezdu pracovník odběrového místa zkontroluje potřebné údaje, vysvětlí, jak vyšetření proběhne a kdy se klient dozví výsledek. Je proveden stěr z ústní dutiny a z nosu. Odběry odesíláme do našich smluvních laboratoří. V případě, že je odběr negativní, posíláme textovou zprávu. V případě, že je pozitivní, klienta kontaktuje Krajská hygienická stanice s doporučením, jak se má v tomto případě chovat,” informovala vedoucí odběrového místa Městské nemocnice Ostrava Mgr. Olga Hasáková, MBA.

Na odběrném místě pracují dva týmy. Administrátorka, která pracuje s informačním systémem. Telefonicky kontaktuje klienty, objednává je na vyšetření. V odběrovém stanu pracují dvě sestry. Týmy se střídají podle předem stanoveného rozpisu služeb.

Sestry mají na sobě ochranný oblek, dvoje rukavice, respirátor, na obličeji štít. Kolem 11. hodiny mají asi dvacetiminutovou přestávku, ve které je proveden úklid a dezinfekce odběrového místa. Sestry si vymění ochranné pracovní pomůcky, ve kterých pracují do 16 hodin.

Do středy 22. dubna bylo provedeno 2012 odběrů. „Velmi si vážím našich zaměstnanců, kteří na odběrném místě pracují. Děkuji jim i Městské policii Ostrava, která pomáhá organizovat bezpečný příjezd a odjezd aut z odběrového místa,” dodala Olga Hasáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám