Hlavní obsah

Od východu na západ Českou republikou vede trasa Recyklojízdy 2019

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Tříčlenný tým na elektrokolech s 25 zastávkami v českých a moravských městech a obcích se vydal na 800 kilometrovou pouť, aby podpořil třídění a recyklaci baterií. Součástí jízdy se stala zastávka v Ústí nad Orlicí s ekologickým programem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Orientaci recykločního koloběhu a jak naložit s vysloužilými eletrozařízeními, sloužil stan společnosti Elektrowin.

Článek

V pátek 14.června Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí ožilo nezvyklým ruchem. Tři zástupci recyklojízdy, kteří projíždějí republikou v sedle kol na baterky s cílem podpořit třídění a recyklaci baterií, s podporou společnosti Elektrowin a Eko - Kom z Prahy, za přispění ústeckého odboru životního prostředí, rozjeli bohatý poučný i zábavný program o třídění a zpracovávání odpadu.

V úterý 11.června se tři cyklisti na elektrokolech vydali na cestu celou Českou republikou, která bude ukončena ve čtvrtek 20.června v Ostrově nad Ohří v Karlovarském kraji. Cílem je informovat lidi o nevhodném vhazování použitých baterií do směsného odpadu, odkud skončí na skládce či ve spalovně. V obou případech se z nich uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečišťují vzduch, půdu, podzemní i povrchové vody. Projekt realizuje nezisková společnost Ecobat, s jejíž pomocí jsou na akcích zdarma rozdávány krabičky ecocheese pro skladování použitých baterií v domácnostech.

Dalším účastníkem programu byla společnost Elektrowin, která je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů. Na podkladě nařízení vlády o omezení nebezpečných látek se zaměřuje na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče a elektronické nástroje. Zajišťuje jejich zpracování, využití a odstranění elektrozáření.

K názorné akci pak přispěl ještě Eko-Kom, což je autorizovaná obalová společnost pro třídění, recyklaci a využití obalového odpadu. Provozuje celorepublikový systém zpětného odběru obchodního odpadu. Z veškerých recyklací vytříděného odpadu lze navíc získat druhotné suroviny, které poslouží k výrobě nových produktů.

Po získání nových informací si mohli návštěvníci ověřit své znalosti na četných kvízových otázkách a samoobslužných hrátkách. Pro radost dětí byl připraven oblíbený nafukovací skákací hrad, velké domino, jízda na trojkolkách, šlapací motokáry a soutěžní nafukovací překážková dráha. Všechny atrakce byly ve smyslu motta Přelez - Přeskoč - Recykluj.

Zároveň probíhala soutěž o nejhezčí obrázek s tématem třídění a recyklace, jejímž vítězem se staly děti z MŠ Heranova.

Akce se účastnilo na 300 dětí z místních základních a mateřských škol, maminky s dětmi a další náhodní kolemjdoucí. I když zaměstnaní rodiče neměli možnost přijít v pracovní době na náměstí, akce svůj účel splnila. Malí školáci budou jistě doma dbát na správné třídění odpadu a z okolní krajiny snad zmizí i černé skládky.

Reklama

Výběr článků

Načítám