Hlavní obsah

Od koloniálu po gynekologii, vše najdete v jedinečném muzeu řemesel v Letohradu

Novinky, Vratislav Konečný

Zubní vrtačka na nožní pohon, pouhý pohled na ni a vytrhané zuby budí hrůzu, staré školní lavice s kalamářem. Nad katedrou visí portrét císaře i prezidenta. Vesnická hospoda s celodřevěnou lednicí, v níž se na kře ledové chladilo pivo.

Foto: Vratislav Konečný

Od pánské ochrany po rejžáky na podlahu, koloniál nabízel vše

Článek

Rozšafný řezník rozšafně se usmívající uprostřed krámu, kočárovna s jedinečnými téměř neznámými předměty. Od pohřebního vozu s rakví, přes hasičskou stříkačku, saně, na nichž se vozila po horách porodní bába.  Unikátní je pohyblivý skanzen řemesel s pětadvaceti vyřezávanými řemeslníky. Víte, jak se vyráběly umělé květiny, klobouky, jak vypadala gynekologie před téměř sto lety?

Asi padesátka řemesel, některá již téměř vymizelá, je exponátně soustředěna v jedné z největších středoevropských sbírek ve východočeském Letohradě.

Nemohli se shodnout na jménu, mohly to být Okurky

Co je německé, to je špatné, platilo dlouho po válce. Republika prožívala obrodu jako za svého vzniku, kdy jsme se vypořádali s Habsburky. Starobylé město Kyšperk, (německy Geiersberg) se krátce po roce 1950 jmenovalo Orličné, naprosto umělý název Letohrad přišel později. Prý sem jezdily na letní pobyty významné osobnosti.

Ještě že neprošel název Okurky, složenina jmen okolních měst, které také bylo v návrhu. Turistům se nabízí řada památek. Barokní domy s podloubím na náměstí, dva staré kostely, barokní kaple nad městem, zřejmě z dílny Santiniho.

V Kyšperku se narodil František Vladislav Hek (1769–1847) - národní buditel (byl inspirací pro postavu F. L. Věka ve stejnojmenném románu Aloise Jiráska). Zde strávil sklonek života a byl tu pochován

Staré časy jako z dob Poláčkovy knihy Bylo nás pět

Muzeum sídlí v renovované hospodářské budově postavené kolem roku 1520, současná podoba je z roku 1720, perfektní expozice několika desítek řemesel zabírá tři patra. Při prohlídce na vás dýchnou staré časy, ale v dobrém, kdy řemeslo mělo zlaté dno.

Řemesla i živnosti zahrnují období od roku 1850 až do začátku druhé světové války. Ozřejmí se vám výroba mýdla, mlynařina, uvidíte, jak se vyráběla kola ke kočárům i povozům. Četnická stanice s vybavením vedle pohřebního bratrstva, k tomu třeba hasičské spolky. Paramentařství souviselo s výrobou textilií pro církev.  

U stropu bednářské a tesařské dílny, s katrem na řezání kulatiny za zády, uvidíte u stropu zavěšený dřevěný skibob. Jeho výrobce se před válkou domníval, že půjde na dračku. Nakonec téměř dvě stě kusů skončilo v kamnech. Jediný se zachoval, dokonce si zahrál i ve filmu.

Každoročně tu pořádají na dvoře Řemeslnickou sobotu, mnohé z výroby uvidíte na vlastní oči.

Nejbližší akcí kromě stálých expozic je Pivovarnictví v Pardubickém kraji od 12. do 28. září, pouze o víkendech včetně pátků od 13 do 18 hodin.

V objektu najdete i stylovou restauraci, solidní výběr jídel, ochotný personál, ceny slušné.

Reklama

Výběr článků

Načítám