Hlavní obsah

Od klempířiny k vydávání časopisů se statisícovým nákladem

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pracoval v tiskárně, byl redaktorem a v roce 1991 vybudoval klempířskou a pokrývačskou firmu. A když se Josefu Bordovskému zastesklo po novinařině, neváhal a založil časopis Střechy, fasády, izolace, který letos v březnu oslaví pětadvacetiny. V něm zúročil vše, co se v životě naučil.

Foto: Lenka Gulašiová

Časopis Střechy, fasády, izolace se ve dnech 7. až 9. února představí na veletrhu Střechy Praha v hale 3, stánek číslo 349. (Ilustrační foto)

Článek

„Časopis Střechy, fasády, izolace byl první, který jsem začal vydávat, a pro mě zlomový. Je to moje srdeční záležitost,“ přiznává Josef Bordovský, jednatel ostravského Nakladatelství Mise. „Jsem pyšný na to, že ho "vzaly za své" významné osobnosti z oboru i tisíce odborníků napříč stavebnictvím. Myslím, že jen výjimečně najdete profesionála, který časopis nezná,“ konstatuje.

A dodává, že zvláštní poděkování patří docentu Zdeňku Kutnarovi, jenž časopis při vzniku výrazně podpořil, a všem členům redakční rady – vysoce uznávaným odborníkům reprezentujícím různé stavební obory. A samozřejmě také Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky, jehož je Josef Bordovský zakládajícím členem, a Cechu strechárov Slovenska, s nímž redakce úzce spolupracuje.

Dnes je časopis Střechy, fasády, izolace kromě jiného mediálním partnerem hned několika specializovaných veletrhů. Tím největším je veletrh Střechy Praha, jehož letošní 21. ročník se uskuteční ve dnech 7. až 9. února na výstavišti v Letňanech. Střechy, fasády, izolace budou v hale 3, stánek číslo 349.

„Jde o největší specializovaný veletrh pro střechaře. Oceňuji na něm, že během celé své historie udržuje oborovou čistotu, a je každoroční opravdovou přehlídkou střechařských firem a novinek,“ komentuje kvality veletrhu Josef Bordovský. A připomíná, že časopis je partnerem této akce od jejího prvního ročníku.

„To, že časopis vychází už čtvrt století, považuji za obrovský úspěch. Za tu dobu se samozřejmě všechno změnilo. Příprava do tisku i jeho samotná realizace jsou jednodušší, informací je mnohem víc. Náš život změnil internet a sociální sítě. Lidé přestávají číst, hledají jednoduchá řešení a zkratku. Tomu se musíme přizpůsobit a věřím, že to dokážeme. Mnohem horší je postavení podnikatelů a živnostníků vůči státu. Byrokracie je neskutečná a zbytečná. Malé firmy a živnostníci místo vymýšlení novinek a práce pro zákazníky vyplňují tabulky a třesou se při každém dopisu z finanční zprávy nebo jiné státní instituce. Přerozdělování financí formou dotací je demotivační a je návratem k socialismu. Stát nepodporuje řemeslníky, ale zbytečně rozbujelou státní správu,“ říká.

Raději se vrací k oblíbenému tématu střech: „Každá střecha je jiná. Šikmé střechy jsou více vidět, jsou korunou každé stavby, ploché střechy nejsou tak na očích, ale o to důležitější je jejich životnost. Podstatný je dobrý projekt, citlivost k materiálům a kvalitní řemeslná práce, která je nenahraditelná. Pro mě je nejkrásnější střecha ta, kde je vidět poctivé řemeslo, kvalitně a hezky zpracovaný detail. A je jedno, jestli je to střecha ze slámy nebo z fólie. Zvláštní úctu mám ke klempířskému řemeslu,“ zdůrazňuje Josef Bordovský.

Jeho jméno je dnes spojeno nejen s časopisem Střechy, fasády, izolace, ale také s dalšími úspěšnými tituly. Například fandové karavanů znají časopis Camping, cars & caravans a jeho tištěné speciály a v ostravském regionu už zdomácněl měsíčník Program s 250tisícovým nákladem.

Reklama

Výběr článků

Načítám