Hlavní obsah

Od inspirace pohlednicemi k premiéře v Divadle Petra Bezruče

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete si, kdy jste naposledy někomu poslali pohlednici? Autor konceptu, libreta a režisér Lukáš Brutovský a dramaturg Miro Dacho se zaměřili na ty, které byly v posledních desítkách let poslány do Ostravy nebo z Ostravy, a sestavili z nich fantaskní divadelní koláž.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 25.1.2017 Na 27.1.2017 se chystá v Divadle Petra Bezruče premiéra inscenace PS:..odepiš" Ze zkoušky.

Článek

Inscenace s příznačným názvem PS: ...odepiš! bude mít premiéru v pátek 27. ledna 2017 v ostravském Divadle Petra Bezruče.

„Nápad vznikl při hledání pohlednice, rekvizity do inscenace Deník mého otce, kterou jsme v minulém roce připravovali v Národním divadle moravskoslezském. Tehdy nás s dramaturgem Miro Dachem překvapilo, kolik pohlednic se dá najít v ostravských antikvariátech. V Ostravě jsem nenacházel jen tzv. sběratelské kousky, ale nepřeberné množství netříděných pohlednic, výběr byl ohromující,” řekl režisér inscenace Lukáš Brutovský.

Žánrově se inscenace pohybuje na pomezí komedie, grotesky a absurdního divadla. Text hry je složen z krátkých pozdravů, které přišly napsané na pohlednicích v minulosti i současnosti. Tyto pozdravy ukrývají nejen zprávy o běžném životě lidí, poukazují také na dobové tendence, například kam cestovat, co kupovat,  jak trávit volný čas, zároveň jsou v nich skryté mnohé velké bolesti, přání, radosti i tajemství.

Podle inscenátorů Lukáše Brutovského a Miro Dacha pročetli asi 1300 pohlednic z lázní, rekreací, z pionýrských táborů, lyžařských zájezdů. Prošli pohlednice z monarchie, první republiky a  po druhé světové válce. Nejvíce jich bylo  z období sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Unikátní je inscenace v počtu nazkoušených rolí. Pouhých osm herců ztvární na devadesát různých postav. Na jevišti diváci uvidí Kateřinu Krejčí, Pavlu Gajdošíkovou, Markétu Matulovou, Ondřeje Bretta, Michala Sedláčka, Milana Cimeráka, Jakuba Burýšku a Vojtěcha Říhu. Hrát se bude na scéně Juraje Kuchárka, kostýmy navrhl Martin Kotúček. Pod tvorbou a výběrem hudby je podepsán Mario Buzzi. Na pohybové složce s týmem spolupracoval Jan Ševčík.

„Slovenský režisér Lukáš Brutovský patří k nejoceňovanějším režisérům mladé generace - kromě cen ze studentských festivalů získal v roce 2014 cenu Divadelních novin za režii Maryši bratří Mrštíků v brněnském HaDivadle. Také v Ostravě není jeho práce v tandemu s dramaturgem Miro Dachem neznámá. V loňské sezóně uvedlo Národní divadlo moravskoslezské dramatizaci knihy slovenského autora Pavla Vilikovského Deník mého otce aneb Příběh opravdického člověka, " informovala o autorovi Michaela Kubicová z Divadla Petra Bezruče.

Reklama

Výběr článků

Načítám