Hlavní obsah

Od bolestí a otoků pomáhají nově pacientům přerovské nemocnice speciální „vějíře“

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rehabilitační oddělení Nemocnice Přerov přišlo s další novinkou v léčbě bolestí a otoků. Ta spočívá v nalepování speciálních voděodolných pásek ve tvaru „vějíře“ na bolestivá místa. Metoda pomáhá zmírnit bolest například po úrazech nebo při léčbě lymfatických potíží.

Foto: Hana Szotkowská

Stejně jako u kineziotapingu jsou pásky pružné a nijak neomezují v pohybu. Obě metody jsou si v mnohém podobné. (Ilustrační foto)

Článek

Pacientům speciální pásky pomáhají snížit pocity bolesti, svalové únavy a napětí. Metoda přispívá rovněž ke zvýšení rozsahu pohybu a k lepšímu zapojení svalů při rehabilitaci. Pásky jsou totiž elastické, takže nijak neomezují v pohybu. Metoda se do značné míry podobá takzvanému kineziotapingu. V tomto případě mají ale speciální pásky tvar „vějíře“, který pokrývá co největší plochy otoku. 

Aplikaci vždy provádí vyškolený terapeut. „Po nalepení pásky dochází k prodloužení účinku lymfodrenáže a k podpoře vlastní aktivizace lymfatického systému, dochází ke zvýšení průtoku lymfy, k odvodu toxinů z povrchových tkání,“ uvedla vedoucí fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení Bc. Jana Studeníková.

Páska se aplikuje na kůži tak, aby docházelo k postupnému ovlivnění a zlepšení funkce pod kůží se nacházejícího mízního řečiště a k následnému odtoku mízy z postižených partií směrem k nepostiženému míznímu systému. „Směr nalepení pásky určuje směr toku mízy – pro správnou aplikaci je tedy nezbytně nutná znalost anatomie mízního systému a příčiny jeho poruchy,“ doplnila fyzioterapeutka.

Reklama

Výběr článků

Načítám