Hlavní obsah

Od 1. listopadu chodí s vlčím mákem. Den válečných veteránů uctí i v Klatovech

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Od 1. listopadu chodím s vlčím mákem. A rozhodli jsme se v Klatovech trochu den válečných veteránů více propagovat," říká učitel, historik Mgr. Lukáš Kopecký z Klatov.

Foto: ilustrační foto z archivu Café jednorožec

Vlčí máky jsou k dispozici v Café Jednorožec a Infocentru města Klatovy. Přispějte ve veřejné sbírce ke Dni válečných veteránů

Článek

Den válečných veteránů v Klatovech

Společnost po moderní dějiny Klatovska ve spolupráci s Městem Klatovy, 142. praporem oprav, ZUŠ Klatovy, spolkem Vlčí Máky, Post Bellum a Café Jednorožec přináší vzpomínkový program ke Dni válečných veteránů.

„V posledních letech se konečně i v České republice začalo intenzivněji hovořit o válečných veteránech a úctě k nim. Stejně jako v mnoha jiných evropských zemích (především pak ve Velké Británii) se symbolem těchto vzpomínek stal květ vlčího máku (podle kvetoucích vlčích máků na flanderských polích) a den 11. listopad jako podpis mírových smluv ukončujících v roce 1918 první světovou válku. I vzhledem k letošním smutným událostem v Afghánistánu a hrdinné smrti čtyř našich vojáků jsme se rozhodli přiblížit Den veteránů ještě více i v Klatovech," sdělil Mgr. Lukáš Kopecký.

V České republice žije v současnosti asi 460 „druhoválečných“ veteránů a 14 000 novodobých válečných veteránů.

Připnout si květ máku na klopu a přispět do sbírky

Každý, kdo si během sbírkových dní od 1. do 11. listopadu pořídí symbol tohoto dne – květ vlčího máku, přispěje do veřejné sbírky.

„Od 1. do 11. listopadu najdete v klatovském Café Jednorožec a v Informačním centru Města Klatovy kasičky, kde můžete dobrovolně přispět na další natáčení vzpomínek válečných veteránů pro archiv Paměť národa (www.pametnaroda.cz). Sbírku organizuje Post Bellum a jako odměnu získáte vlčí mák, který pak můžete nosit na svém oblečení po celé období až do 11. listopadu. V pátek 9. listopadu bude sbírka probíhat díky studentům gymnázia i v klatovských ulicích,” informuje Lukáš Kopecký.

Sbírková místa s kasičkami a pokladničky v rukou dobrovolníků najdete ve všech krajských městech. V roce 2017 bylo celkem 258 sbírkových míst ve všech krajích, letos se postupně přidávají i další.

Připnout si květ máku na klopu a přispět do sbírky můžete nejen na ulici, ale i v mnoha knihovnách, kavárnách, obchodech a firmách. Seznam všech míst najdete na www.denveteranu.cz. V minulém roce přispěli lidé do sbírky Post Bellum celkem 750 000 Kč a zapojilo se do ní 150 dobrovolníků.

Beseda s Vilémem Hynkem v Café Jednorožec

Ve středu 7. listopadu proběhne v Café Jednorožec beseda s Vilémem Hynkem ze spolku Vlčí Máky o současných válečných veteránech a možnostech, jak jim pomáhat.

„Vše pomyslně vyvrcholí v pátek 9. listopadu v 11 hodin pietním aktem ke Dni válečných veteránů - u nového pomníku obětm 1. sv. války v sadech Pod Valy," dodal Lukáš Kopecký.

Koncert ke 100 letům republiky

V pátek 9. listopadu v 17 hodin a 19 hodin proběhne koncert ke 100 letům republiky v bývalé vězeňské kapli klatovského soudu. Účinkuje skupina SENTIMENT. Předprodej vstupenek v Café Jednorožec (vstupné 100 Kč). Koncert pořádá Společnost pro moderní dějiny Klatovska, z. s.

Reklama

Výběr článků

Načítám