Hlavní obsah

Oční centrum Agel uvedlo do provozu nejmodernější OCT přístroj s unikátním angio modulem

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako vůbec první v Ostravě uvedlo vítkovické Oční centrum Agel do provozu jeden z nejmodernějších OCT přístrojů (optická koherentní tomografie), který je vybaven unikátním angio modulem.

Foto: archiv Agel

Moderní vybavení umožňuje zjistit podrobnější informace o stavu sítnice pacienta a jejích jednotlivých vrstvách než dosavadní vyšetřovací metody.

Článek

Přístroj umožňuje šetrně vyšetřit i hluboké vrstvy sítnice, a to neinvazivně a bez nutnosti aplikace kontrastní látky. Investice do moderního vybavení vyšla na 3 miliony korun.

OCT angiografie představuje jednu z nejmodernějších a vysoce přínosných vyšetřovacích zobrazovacích metod pro detailní vyšetření zadních a předních struktur oka jako sítnice, optický nerv, rohovka. Ostravské Oční centrum AGEL v Ostravě-Vítkovicích je nyní jediným pracovištěm v regionu, které má OCT přístroj vybaven speciálním angio modulem, jenž dokáže zachytit patologie nejhlubších vrstev sítnice.

Moderní OCT přístroj bude ve vítkovickém očním centru využíván téměř u všech pacientů s podezřením na zelený zákal, u pacientů léčených pro tuto diagnózu, u okulární hypertenze, ale i u onemocnění rohovky, zrakového nervu a sítnice. Angio modul pak ocení především pacienti podstupující biologickou léčbu sítnicového onemocnění, u kterých bylo dosud pro sledování úspěšnosti terapie nutné provádět časově náročnější invazivní vyšetření.

„Dosud jsme tyto pacienty vyšetřovali pomocí invazivní fluorescenční angiografie, kdy je pacientovi do žíly aplikována kontrastní látka. Příprava na toto vyšetření je časově náročnější, lidé museli počítat, že u nás stráví i hodinu a půl. Na novém přístroji může lékař zhodnotit výsledky během několika minut,“ uvedla primářka Očního centra Agel MUDr. Jana Juhászová.

Moderní vybavení umožňuje lékaři zjistit mnohem podrobnější informace o stavu sítnice pacienta a jejích jednotlivých vrstvách než dosavadní vyšetřovací metody.

„OCT je neinvazivní nekontaktní zobrazovací diagnostická metoda využívaná ke zobrazení řezů sítnicí s vysokou rozlišovací schopností,“ řekla primářka MUDr. Jana Juhászová s tím, že vyšetření je bezbolestné, velmi rychlé, a vysoce efektivní. „Díky novému přístroji máme k dispozici podstatně více validních diagnostických informací, než tomu bylo dříve, a tím i rychleji a účinněji můžeme zahájit eventuální  léčení,“ doplnila primářka.

Výsledkem vyšetření jsou obrazové OCT tomogramy – řezy strukturou oka, obdobné jako například u vyšetření klasickým ultrazvukem, počítačovou tomografií (CT) či magnetickou rezonancí. Oproti tomu však OCT přístroj dosahuje vysokého prostorového rozlišení detailů tkáně v řádu jednotek mikrometru, což je zhruba 10 až 20krát méně než je průměr lidského vlasu.

„OCT je nedílnou součástí vyšetření pacientů s diabetem a s ním spojenými očními komplikacemi. Rovněž je stále více využíván také před operacemi šedého zákalu a aplikacemi biologické léčby,“ sdělila primářka Jana Juhászová a doplnila, že přístroj bude využíván u zhruba 80 pacientů týdně.

Oční centrum Agel, které sídlí v Ostravě v areálu Vítkovické nemocnice, je specializované na refrakční operace a chirurgii předního segmentu oka, zejména operace šedého zákalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám