Hlavní obsah

Ocenění práce dobrovolníků korunovalo vánoční setkání v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. prosince se sešli členové občanského sdružení Poruchy autistického spektra, pobočky v Ústí nad Orlicí, aby zhodnotili činnost roku 2019, za kterou si vysloužili četná ocenění, a zároveň, aby vánočním minigolfem prohloubili program teambuildingových aktivit.

Foto: Stanislava Dvořáková

"Být dobrovolník mě těší", bylo hlavním tématem vánočního setkání.

Článek

Posláním PAS je pomoc rodinám s dětmi s autismem, mentálním a kombinovaným postižením, ADHD - poruchami učení a chování a Aspergerovým syndromem. Za tímto účelem sdružení připravuje osvětové akce, přednášky a setkání, pro děti s rodiči výlety, psychorelaxační pobyty a letní tábory. Vyvrcholením v rámci Světového dne porozumění autismu je Sheldonův modroběh.

Na daných aktivitách se podílí zhruba 35 dobrovolníků z řad dlouhodobých asistentů, pedagogických pracovníků a studentů v rámci praxe. O tábory je velký zájem, z Ústí nad Orlicí a okolí se zapojuje 25 rodin, přihlašují se i z Pardubického a Královéhradeckého kraje v případě volných míst i rodiny z celé České republiky. Z tohoto důvodu PAS stále hledá a proškoluje další dobrovolníky.

V čele rady PAS, pobočky Ústí nad Orlicí, stojí Mgr. Zuzana Poláková, DiS, která odbornou praxi získala studiem speciální pedagogiky a mnoha zkušenostmi výkonem řady funkcí v Oblastní charitě v Pardubicích, v Domově pod hradem Žampach, v Centru pro zdravotně postižené Pardubického kraje a jako sociální pracovnice Audiohelp z.s. Před deseti lety založila v Ústí nad Orlicí pobočku PAS z.s., jejíž výsledky práce vynesly v letošním roce řadu ocenění.

V neděli 8. prosince se v Kongresovém centru AFI Palace v Pardubicích konal Slavnostní galavečer, pořádaný Koalicí nevládek Pardubicka a Europe Direct Pardubice, s oceněním lidí se srdcem na dlani, kteří svojí nezištnou prací pomáhají ostatním. Z mnoha příběhů bylo vybráno deset oceněných ve třech kategoriích, a to dobrovolníci, neziskové organizace a společensky odpovědné firmy.

Úspěchem pobočky PAS v Ústí nad Orlicí byly dvě ceny dobrovolník roku 2019 pro sourozence Viktora Otavu a Petru Těšitelovou, a to za 6 let trvající práci asistentů-dobrovolníků na táborech a psychorelaxačních pobytech rodin s dětmi. Petra navíc pomáhá s vedením účetnictví a psaním projektů organizace.

Dále byli nominováni Tomáš Kourekna, Olina Honcová, Iva Kaplanová,  Zuzka Votroubková, Aneta Eliášová a Kateřina Klapková.

Nominaci dobrovolníka si také odnesla Zuzana Poláková včetně nominace na neziskovku 2019 pobočky Audiohelp z.s. a cenu pro neziskovou organizaci Poruchy autistického centra.

Za společensky odpovědné podnikání byl oceněn KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, který každoročně přispívá finanční částkou na poskytování sociálních a humanitárních služeb.

S heslem dobrovolnického centra Koalice nevládek Pardubicka Žádný dobrý skutek, jedno jak malý, nikdy není zbytečný! byla oficiální část hodnocení ukončena.

Následovala praktická ukázka vhodného sportovního zapojení do akcí, které se účastnila jako host i oceněná Marcela Bucháčková, která se podílí na projektu INSPIRO Palackého univerzity v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám