Hlavní obsah

Ocenění Pomocná ruka zákona pro dva muže, kteří pomohli dopadnout pachatele

Novinky, Leona Roháčková

Honička břeclavskými a brněnskými ulicemi pro zloděje neskončila šťastně. Jaroslav Jankovič (37) a Petr Klúčovský (58), muži, kteří je chytili, dostali od Allianz a Policie ČR ocenění Pomocná ruka zákona. Prvním oceněným byl František Rapant z Přerova, který zachránil ženu z domu nabouraného kamionem.

Foto: Allianz

V Břeclavi cenu Jaroslavu Jankovičovi předali vedoucí územního odboru PČR František Klimus a regionální ředitel Allianz pojišťovny Martin Janík.

Článek

V Břeclavi vše začalo v prodejně, kde oslovil 88letou dámu neznámý člověk a požádal jí, aby mu dala pár drobných. Seniorka mu vyhověla a on se jí za to odvděčil tím, že jí před prodejnou vytrhl tašku s peněženkou a dal se na útěk. Její volání o pomoc uslyšel na nedalekém parkovišti Jaroslav Jankovič z Lednice. Nezaváhal a po krátké honičce pachatele zastavil a donutil počkat na policii.  

„Přišlo mi to neuvěřitelně zlé a kruté, okrást starou paní, strašně mě to naštvalo,“ vypráví sedmatřicetiletý dělník. „Viděl jsem zloděje, jak asi 200 metrů od nás zabíhá mezi domy, a tak jsem se mu snažil nadjet a současně zkřížit cestu. Projel jsem zákazem vjezdu a dostihl ho zrovna ve chvíli, kdy prohraboval peněženku. Vyběhl jsem z auta, vytrhl mu ji a přinutil ho, aby si sedl na zem,“ popsal dramatické okamžiky Jaroslav Jankovič, který zloděje posléze předal policistům. „Šel bych do toho klidně znovu, vždyť to byla do nebe volající drzost a podlost,“ tvrdí břeclavský zachránce.

Druhým oceněným byl Petr Klúčovský, který dopadl zloděje, jenž okradl obyvatelku Brna. „Zrovna jsem vystoupil z auta, když vidím, jak kolem mě běží dvě ženy a křičí na muže, který utíkal před nimi,“ vypráví. „Během okamžiku jsem pochopil, že jde o zloděje, a tak jsem se za ním rozjel. Chvíli jsem ho stíhal, pak jsem ho čapnul a povalil na zem, kde jsem ho držel až do příjezdu policistů,“ popsal svůj příběh Klúčovský.

Zloděje držel dobrých deset minut, než dorazili policisté. „Stále jsem se mu díval na ruce, aby nemohl vytáhnout nůž nebo pistoli. A když se snažil zmizet, tak jsem ho prostě trošku přimáčkl, aby ho přešly roupy,“ řekl statný Brňan, jehož téměř dvoumetrová postava a 110 kg váhy dávala jasně najevo, kdo byl pánem situace.

Společně s certifikátem dostali zachránci i čtečku a nový chytrý telefon. „Je to do jisté míry symbolické, protože pokud chcete někomu pomoci, v první řadě musíte zavolat záchranku, hasiče a policisty,“ řekl zemský ředitel Allianz pojišťovny na jižní Moravě Petr Musil. „S tímto telefonem však také můžete pouze fotit nebo natáčet své okolí a to bohužel při neštěstí dělá stále větší část lidí. Odvážných a rozvážných je méně, a my jim chceme poděkovat a upozornit na ně,“ dodal.

Prvním oceněným byl František Rapant z Přerova, který vloni v červnu zachránil prodavačku ze zasypaného domu, do kterého naboural kamion.

Oceněním Pomocná ruka zákona Allianz a Policie ČR motivuje lidi, aby k sobě nebyli lhostejní a dokázali si vzájemně pomáhat v krizových situacích. Jak už název společného projektu napovídá, nejde pouze o pomoc v nouzi a po nehodě, ale také při odhalování závažné trestné činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám