Hlavní obsah

Ocelové město ve Vítkovicích působí téměř mimozemsky

Novinky, Vratislav Konečný

Ocelové srdce republiky zněl hrdý název ostravské aglomerace v minulém století. Právem, mezi obrovskými komorami se táhnou jako aorty gigantická potrubí, z nichž až do vlásečnic se zužují další desítky kilometrů trubek a rour.

Foto: Vratislav Konečný

Ostravské Hradčany - Ocelová silueta Vítkovic

Článek

Vysoké pece s koksárnami udržovaly srdeční rytmus, tep se nesl celým městem. Z hlubin země přicházelo životodárné uhlí, aby se s dalšími přísadami měnilo v doběla rozžhavené železo tekoucí jako krev. 

Místo červených a bílých krvinek putovaly po monstrózním těle rudé odlitky, plechy, koks, ale i plyn a další produkty gigantického podniku. Bohužel celek dostal infarkt, pracuje jen nepatrná, resuscitovaná část. Proto se můžeme projít národní kulturní památkou - areálem Dolní Vítkovice.

Technických památek si minulý režim moc nevážil, za kulturní objekty se považovaly hlavně hrady zámky, kláštery a některé další stavby.

Ostravské Hradčany

Továrny, elektrárny, čističky se na poslední chvíli povětšinou zachraňují až v současnosti. Pokud je ještě co zachránit. Ve Vítkovicích se to povedlo, na ploše několika hektarů vznikl unikátní prohlídkový, kulturní a edukační projekt.

Říká se mu také Ostravské Hradčany, název překvapivě letitý, vznikl za první republiky. Tehdy vyšly kromě emise s motivem pražských Hradčan i známky se siluetou Vítkovic. Nápis na nich hlásal „Československo – Mor. Ostrava“.

Evropský unikát

Areál Dolních Vítkovic byl v roce 2008 zapsán na listinu Evropského kulturního dědictví jako první památka svého druhu na našem území. Nikde v Evropě není zachována ukázka těžby uhlí, (důl Hlubina), koksovna a vysoké pece. Uhlí se přestalo těžit v roce 1991, válcovny utichly v roce 1998.

Název vysoké pece si v reálu uvědomíte, když stojíte mezi obrovskými budovami obalenými železem, rourami, traverzami, vedle obrovských vozů, ve kterých se vozilo rozžhavené železo vypuštěné jako tekutý kov při odpichu pece.

Komentované prohlídky začínají v Gongu, bývalém plynojemu, ze kterého se díky návrhu a realizaci projektu architekta Josefa Pleskota podařilo vytvořit ojedinělé kulturní centrum. Gong vznikl vyzdvižením zapadlého zvonu, obřího pístu vyplňujícího obrovský ocelový válec, o 1492 centimetry. Válec má průměr 70 metrů, kapacita auly je 1500 míst. Přízemí slouží jako informační centrum s možností přednáškové plochy a také kavárenské činnosti.

Bohužel není nyní v provozu skipový výtah, takže se na vyhlídkovou terasu věže nedostanete. Staví se tu vyhlídková kavárna, přehlédnete z ní celou Ostravu. 

Když se pohybujete pod obrovskými stavbami, s tunami železa v podobě trub nad hlavami, připadáte si jak ve Vernově Ocelovém městě. Tento název převzala expozice techniky ve vedlejší hale bývalé elektrárny. Když vidíte na dokumentu výrobu oceli, válcování, navážení materiálu do pece, tak ogaři, byli jste pašáci. V tomhle dělat, to byla opravdová makačka, plus samozřejmě horníci na šachtách. Vítkovice zásobovaly železem celou monarchii, nebyla zde jen tvrdá práce, kapitalisti se dokázali o své lidi postarat, postavili byty, školy, nemocnice.

Na výlet si vyhraďte celý den, spolu s prohlídkou obou edukačních hal budete potřebovat spoustu času.

Reklama

Výběr článků

Načítám