Hlavní obsah

Obyvatelům Plzeňského kraje není stav životního prostředí lhostejný

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Plzeňského kraje umí třídit elektroodpad. V minulém roce to dokázali v rámci dohody o spolupráci kraje s kolektivním systémem ELEKTROWIN na realizaci projektu Intenzifikace zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Motivovat děti ze základních škol k ekologické recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů měl projekt Recyklační hlídka.

Článek

Společnými silami se jim podařilo odevzdat k recyklaci téměř 1298 tun vysloužilých elektrospotřebičů. Tím ušetřili až 15 MWh elektřiny.

Výsledky sběru vysloužilých spotřebičů hovoří jasně: obyvatelům kraje není stav životního prostředí lhostejný a pro jeho zlepšení jsou ochotni přidat ruku k dílu a aktivně se zapojit do recyklace elektroodpadu. Každý obyvatel Plzeňského kraje v minulém roce odevzdal v průměru 2,36 kilogramu elektroodpadu.

"Všeobecně se potýkáme s problémem odevzdání drobných elektrozařízení, která velmi často končí v komunálním odpadu. Z tohoto důvodu se snažíme zahušťovat sběrnou síť kontejnery na malé spotřebiče," uvedl Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN.

"Vzájemná spolupráce společnosti ELEKTROWIN s Plzeňským krajem dlouhodobě přináší pozitivní výsledky. Lidé se již postupně naučili, že vysloužilé elektrospotřebiče do přírody nepatří a že je třeba je donést na určené místo k recyklaci," doplnil Václav Štekl, člen Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Zvýšení povědomí lidí o nutnosti recyklace starého elektrozařízení v Plzeňském kraji významně pomohlo umístění Wintejnerů. Tento velkoobjemový kontejner byl umístěn do 15 sběrných dvorů. Občané do něj mohli odkládat chladničky, pračky, sekačky, vrtačky apod.

Motivovat děti ze základních škol k ekologické recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů měl projekt Recyklační hlídka. Ta seznámila žáky šesti škol Plzeňského kraje zábavnou a interaktivní formou s pozitivními dopady recyklace na životní prostředí a umožnila jim ověřit si jejich "recyklační vědomosti" prostřednictvím testů a soutěží.

Projektem Recyklační hlídka navazuje ELEKTROWIN na ekologický projekt Ukliďme si svět, do kterého je zapojeno přes 200 tisíc žáků z více než 700 základních a středních škol po celé republice. Jen v Plzeňském kraji se na tomto projektu podílí 35 škol a během školního roku 2011/2012 se žákům podařilo nasbírat 16,5 tun vysloužilých elektrozařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám