Hlavní obsah

Obyvatelům Dubence bude sloužit nově zrekonstruovaná knihovna

Novinky, Lenka Pokorná

Už v červenci začne obyvatelům v Dubenci na Českobudějovicku sloužit nově zrekonstruovaná knihovna. Náklady na opravu budovy staré téměř 60 let dosáhly přibližně 300 tisíc korun. Částkou 180 tisíc korun přispěla na modernizaci dubenecké knihovny Nadace ČEZ.

Článek

„Objekt knihovny v Dubenci pochází z roku 1958, měl špatné izolace, mokré zdi, omítka opadávala zvenku i zevnitř,“ vysvětlila nutnost rekonstrukce Milada Pokorná, starostka Dívčic, pod něž Dubenec spadá. „Celou budovu bylo nutné takzvaně podříznout, vysušit zdi, vykopat a upravit podlahy a nově zaizolovat. Opravy se dočkala fasáda, došlo také k výměně vstupních dveří,“ poznamenala starostka.

Stavba začala v květnu, nyní se zpět stěhují knihy a do konce června by mělo být hotovo. Od července tak bude knihovna znovu přístupná veřejnosti. Nově zde bude pro návštěvníky k dispozici internet.

„Šetříme na každém kroku a bez prostředků Nadace ČEZ bychom tento projekt jen těžko realizovali. Vážíme si proto dlouhodobé spolupráce s elektrárnou, bez níž by zde nebylo možné realizovat celou řadu kulturních, sportovních a společenských akcí. Bez elektrárny by život v okolí Temelína nebyl nikdy tak pestrý,“ doplnila Milada Pokorná.

Do Jihočeského kraje směřuje z prostředků společnosti ČEZ podle zástupce ředitele JE Temelín a člena dozorčí rady Nadace ČEZ Antonína Ješátka každoročně pravidelně přes 110 miliónů korun.

„Skupina ČEZ se dlouhodobě zaměřuje na podporu sociální sféry, sportu či kultury. V místech, kde působíme, pomáháme státní správě a samosprávám při realizaci veřejně prospěšných projektů,“ zdůraznil Antonín Ješátko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám