Hlavní obsah

Obyvatelé Březiny opět sbírají podpisy proti těžbě vápence

Novinky, Martin Habáň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět se opakuje rok 1994, kdy se v Březině snažil investor o těžbu křtinského vápence. Píše se rok 2012 a lidé v Březině opět bojují za svoje prostředí k životu a snaží se zastavit plány investora.

Foto: Martin Habáň

Demonstrace před obecním úřadem proti těžbě.

Článek

Opět se opakuje rok 1994, říkají se lidé v obci Březina, která sousedí s obcí Křtiny. Tehdy se totiž investor - firma VEMPO - snažil o otevření lomu na červený křtinský vápenec. A situace se opakuje, neboť společnost Křtinský mramor s. r. o. opět podala žádost o vytýčení dobývacího prostoru Březina u Křtin.

V roce 1994 vytáhli občané do boje s peticí proti možnosti těžby v těsné blízkosti obce a těžba nakonec povolena nebyla. Již v roce 1992 bylo v dopise ministra hospodářství toto ložisko označeno za bezvýznamné. I nyní se proti těžbě znovu postavila obec a to jasným vyjádřením se zastupitelů na jednání zastupitelstva, které se konalo dne 8. srpna 2012. "Lom v intravilánu obce je nesmysl", tak názor zastupitelstva obce shrnula místostarostka obce Soňa Čermáková v telefonickém rozhovoru. S peticí proti lomu přišlo občanské sdružení PRO Březinu, které v těchto dnech obchází občany a sbírá podpisy proti těžbě vápence na tomto místě.

Obec Březina během posledních deseti let prošla zásadní změnou rozlohy, bylo postaveno mnoho nových domů, naproti místu uvažované těžby nyní probíhá výstavba více než třiceti domů pro bydlení (viz mapka obce Březina a uvažovaného lomu). Žádost o stanovení dobývacího prostoru Březina u Křtin podle Michala Bittnera, předsedy občanského sdružení PRO Březinu, absolutně tento vývoj obce nereflektuje.

Ve středu 8. srpna proběhlo ústní jednání spojené s místním šetřením ohledně dobývacího prostoru. Občané Březiny dali demonstrací jasně najevo, že s těžbou nesouhlasí a že je nepřípustná. Vždyť ložisko a dobývací prostor se nachází v těsné blízkosti druhé zóny Chráněné krajinné oblasti Moravský kras (již v roce 1994 podal Školní lesní podnik Křtiny písemný nesouhlas s těžbou).

Podle názoru investora těžba nezvýší emisní limity nad současnou hranici, nebudou vznikat žádné odpady a odpadní vody, hluková zátěž nebude zvýšena a nehrozí riziko havárií. "Situace se zbytečně démonizuje," prohlásil Evžen Musil, jednatel společnosti Křtinský mramor s. r. o.

Podrobnější informace k této kauze a případné aktuální informace se mohu zájemci dočíst na stránkách občanské sdružení PRO Březinu www.probrezinu.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám