Hlavní obsah

Obrovský úspěch pražské zoo - novým přírůstkem jsou lvi indičtí

Novinky, Vratislav Konečný

Pražská zoologická zahrada dostala v pátek dlouho očekávaný a velmi vzácný přírůstek - trojici lvů indických ze státu Gudžarát. Čistokrevní lvi indičtí jsou po dvaceti letech opět v Evropě, což je ojedinělá událost. Lev a dvě samice jsou umístěni v karanténě, návštěvníci je uvidí zřejmě v prosinci.

Foto: Zoo Praha Miroslav Bobek

Nový samec lva indického přistál v Praze

Článek

„Lvi jsou bohatstvím Gudžarátu i celé Indie, a že byli poskytnuti právě nám, je ohromnou poctou Zoologické zahradě hl. m. Prahy a celé České republice,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Příchod lvů je klíčový pro evropský záchovný program. Evropské chovy potřebují novou krev, jejich zakladatelů bylo devět, nový samec a lvice mají přispět k oživení populace. Přírůstky, které po dlouhém vyjednávání na nejvyšší úrovni, jsou mladá a nepříbuzná zvířata.

Lvi na diplomatické úrovni

„Více než dvacet let se z Gudžarátu - a tudíž ani odjinud z Indie - nepodařilo získat tamní poddruh lvů bez příměsi cizí krve k nám, do Evropy. Je malý zázrak a velká zásluha našeho bývalého velvyslance v Indii ing. Miloslava Staška, že Jamvan, Gini a Suchi přicházejí do Prahy,“ doplnil ředitel Miroslav Bobek.

Zoo Sakkarbaug se nachází v blízkosti národního parku Gir v indickém Gudžarátu, jediném místě, kde lvi indičtí ještě žijí ve volné přírodě. Odtud také pocházejí rodiče, resp. prarodiče lvího tria. Je nejúspěšnějším chovatelským zařízením lva indického, momentálně chová 56 těchto lvů.

Lev Jamvan se narodil 5. dubna 2012 v Rampaza Genepool Centre, chovném zařízení v indickém Gudžarátu, později byl převezen do Zoo Sakkarbaug. Lvice Ginni se narodila 20. května 2012 přímo v Zoo Sakkarbaug a lvice Suchi přišla na svět na stejném místě 3. května 2010.

Složitá jednání

Zoo Praha postupně uzavřela dohody s indickou Central Zoo Authority, vládou Gudžarátu a Sakkarbaug Zoo, které umožní nejen získání lvů, ale i další spolupráci v řadě úrovní.

Memorandum s vládou Gudžarátu bylo na přání indické strany podepsáno během globálního ekonomického summitu Vibrant Gujarat, kterého se vedle indického premiéra Nárendra Módího účastnili například ministr zahraničí USA John Kerry, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, prezident Světové banky Jim Yong Kim a řada premiérů, ministrů a průmyslníků z celého světa. Obrovskou zásluhu na vyjednávání měl  velvyslanec v Indii ing. Miloslav Stašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám