Hlavní obsah

Obrazy začal Karel Srba malovat až ve vězení, v Plzni si je lze prohlédnout

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V galerii Visio Art byla zahájena výstava obrazů a plastik Karla Srby, bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí, odsouzeného za přípravu vraždy novinářky.

Foto: Jan Kaše

Karel Srba na vernisáži v Plzni

Článek

Ve čtvrtek 5. prosince byla v plzeňské galerii Visio Art zahájena výstava s názvem Tvořím navzdory, která představuje tvorbu Karla Srby, odsouzeného v roce 2003 k dvanácti letům odnětí svobody za přípravu vraždy novinářky (v roce 2010 byl podmínečně propuštěn).  

„Jako soukromý podnikatel, či pracovník státní správy neměl na výtvarnou tvorbu moc času, té se začal věnovat až ve vězení, kde vznikla převážná část jeho děl. Času bylo najednou víc než dost a tak se začal věnovat tomu, co chtěl dělat už dávno - tvarování hlíny, přetváření převážně novinového papíru na roztodivné masky, kreslení křídou, zhmotňování svých bláznivých představ barvou na plátno,“ uvádí se na výstavě.

Výstava je zajímavým pohledem na člověka, který má za sebou takovou minulost. Ukazuje ho v trochu jiném světle, a pokud se oprostíme od toho, že byl odsouzen za jeden z nejzávažnějších trestných činů, může nás jeho tvorba i příjemně oslovit.

Některé obrazy působí lehkým a hravým dojmem, jako například Motýl slunce či Průkopník. U jiných je zase patrné ovlivnění africkou kulturou.

Diskusi návštěvníků vernisáže však nejvíce vyvolával obraz s názvem Demokratúra. Dohadovali se, co tento název znamená.

„Řekla bych, že to má něco společného s demokracií, ale nejde mi to dohromady s tím, co je na obrazu,“ uvedla jedna z diskutujících. Z obrazu na vás totiž přísným pohledem hledí jakási šelma. Ta je pravděpodobně v hledáčku nějakého lovce, neboť pod okem má malý a nenápadný terčík, od něhož jakoby se spouštěl pavouček.

Výstavu je možné navštívit do 27. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám