Hlavní obsah

Obojživelníci v Českém ráji mají novou tůň od skupiny dobrovolníků

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O předposledním dubnovém víkendu zavítala do Českého ráje skupina mladých nadšenců, aby pomohla odbahnit významnou tůň pro obojživelníky nacházející se při okraji přírodní rezervace Bažantník u Sedmihorek. Cílem dobrovolníků bylo zlepšení podmínek pro tamější ohrožené vodní živočichy.

Foto: Aleš Rudl

Obnova tůně pro obojživelníky nebyla snadnou záležitostí. Mokré a těžké bahno, které bylo dolováno dalo dobrovolníkům pořádně zabrat.

Článek

Již od sobotního dopoledne bylo v podmáčené bažině pod Hruboskalským skalním městem živo. Dobrovolníci vybaveni rýči, motykami a pilkami se pustili do práce. Tůň, kterou se chystali obnovit, již přestávala plnit svoji funkci. Byla zanesena usazeninami, rozkládajícími se listy z blízkého lesa, a také začala zarůstat náletovými dřevinami. Tomu mladí lidé udělali přítrž.

První na řadu přišlo likvidování náletů, aby se vodní plocha prosvětlila a mohla být dostatečně prohřívána slunečními paprsky. Nebylo snadné se do zdejšího močálu pořádně dostat. Silná vrstva bahna působila značné obtíže. Mnohokrát se stalo, že některý z dobrovolníků zapadl do bažiny až po vrchní okraj svých holínek a nemohl se z ní dostat. „Kluci, pojďte mě vytáhnout, ať tu nezůstanu až do noci,“ volala nedobrovolně uvězněná Dáša Papáčková a ostatní přiskočili a už ji tahali z mazlavého bahna.

Vyřezané silnější nálety stromů či větve položené na hladinu tůně zajišťovaly vstup do jejího nitra. Působily zde jako lávky, po kterých bylo možné usazeniny dolovat i z míst vzdálenějších od okraje tůně. Těžké bahno nasycené vodou bylo pomocí motyk a rýčů dopravováno na okraje, kde z nich byl budován pozvolný břeh. Z některých částí bylo nutné usazeniny distribuovat pomocí plastových kbelíků. Chvílemi to vypadalo, že se dobrovolníci najednou ocitli na rýžovém poli v daleké Asii.

Lepšící se podmínky pro obojživelníky a další živočichy dodávaly dobrovolníkům sílu do další práce. „To bahno je příšerně těžké,“ lamentovala Eva Saganová a již plnila další kbelík, který vzápětí putoval na břeh.

Namáhavou práci již brzy začali oceňovat první živočichové. „Podívejte na toho skokana, jak to směřuje do naší nové tůně. Tomu se zde bude náramně líbit,“ pronesla s potěšením Olga Čermáková.

Obnova této tůně byla zvolena po dohodě se správou Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Její zástupce RNDr. Zdeněk Mrkáček navíc přichystal dobrovolníkům zajímavé a poutavé promítání o jedinečnosti Českého ráje, jež bylo oceněno velkým potleskem. Projekt Za rozmanitější a přístupnější krajinu, se kterým mladí nadšenci sami přišli, byl realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika. Další dobrovolnická akce je plánována na první polovinu května v CHKO Slavkovský les.   

Reklama

Výběr článků

Načítám