Hlavní obsah

Obligátní padesátka je pouhým zastavením na životní cestě Petra Hájka

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí otevřel v úterý 7. března v Galerii pod radnicí výstavu koláží a poezie k narozeninovému výročí autora Petra Hájka, ústeckého rodáka a starosty města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstavu s gratulací jubilantovi Petru Hájkovi uvedl předseda KPU ing.Jiří Hartman a moderátor večera Miroslav Němec.

Článek

Padesátka je poslední příležitostí, kdy se jubilant reprezentuje v plné síle, co dělá a co umí bez nostalgie vzpomínek. Navíc kulatá padesátka je připisována polovině něčeho, co bude vrcholit stovkou. Tak se stalo, již se splnitelným věkem člověka, že je oslavována přípitkem "do sta let". A tak i březnová výstava Koláže a poezie Petra Hájka není bilancí minulosti ale ukázkou budoucích cílů a přání do těch sta let.

Petr Hájek, stavař a starosta města, ochotnický herec, básník a výtvarník se narodil 7. března 1967 v Ústí nad Orlicí, kterému zůstal po celý dosavadní život věrný a navíc se stal spolutvůrcem kultury a atmosféry svého rodného města. Žádná činnost mu není cizí, dovede s každým o jeho zálibách vyprávět.

Vedle sportu, kdy se věnoval i fotbalu, ho od studentských let lákalo divadlo. Od roku 1981 je stálým členem ústeckého divadelního spolku Vicena, kde za své herecké výkony získává řadu ocenění na přehlídkách a festivalech. Odehrál více jak 250 představení, kde lze zejména hodnotit herecké nasazení v hodinové sólo hře Osamělost fotbalového brankáře, kterou zároveň režíroval.

Při hledání další možnosti sebevyjádření zahajuje v roce 1998 vlastní výtvarnou tvorbu. Věnuje se kolážím, do kterých vkládá své vzpomínky, nálady a fantazii. Pravidelně se účastňuje od roku 1999 Ústeckého salonu a v roce 2002 uskutečnil v Městské knihovně v Letohradě i samostatnou výstavu nazvanou Poslepovánky a veršovánky.

Sám autor ke své výtvarné tvorbě říká: Snažím se dělat na první pokus. Mám motiv, musím najít, z čeho motiv ztvárním, hledám adekvátní materiál, koláž se snažím vytvořit tak, aby nebylo ani poznat, že je z několika materiálů. Někdy se skoro i ztrácí, že to není originál.

Zároveň se věnuje i poezii, kde uplatňuje svůj smysl pro humor, což mu umožňuje schopnost dívat se na věci z neobvyklé strany s odstupem a nadhledem. V roce 2000 získává ocenění na 16. ročníku literární soutěže Proseč Terezy Novákové. V roce 2001 poprvé publikuje a jeho osmnáct básní je zařazeno do Almanachu mladých básníků Podorlicka. Na podzim roku 2003 vychází jeho samostatná sbírka básní s názvem Nepravidelná chvilka poezie, v které uplatňuje svůj vlastní styl, kde bez romantického podání podává prostou poezii všedního dne.

Toto vše je obsahem vystavených prací i nástinem budoucího ubírání jeho další tvorby. Atmosféru gratulací předsedy KPU ing. Jiřího Hartmana, moderátora Miroslava Němce a početných návštěvníků navíc podmalovaly tóny pozounisty Filipa Hájka a klavíristky Zdeňky Hájkové. Návštěvník si tak odnesl nevšední zážitek současné, byť amatérské tvorby.

Výstava potrvá do 26. března s otevírací dobou mimo pondělí od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 14 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám