Hlavní obsah

Obec Všeradice oslavila svých 750 let ve velkém stylu

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu se ve Všeradicích na Berounsku slavilo 750 let od založení obce. Oslavy probíhaly v centru obce, na fotbalovém stadiónu a především na Zámečku.

Foto: Jiří Cysař

Historičtí hasiči

Článek

Obec Všeradice vznikla splynutím dvou osad. Všeradicemi se přitom nazývala dolní část, kde bývala tvrz a dvůr, fara, mlýn a kostel svaté Bartoloměje, později zde stával i pivovar a vinopalna. Všeradická kamenná, šindelem krytá tvrz stávala v místech dnešního statku ještě v 17. století. Ves odvozuje svůj název od vladyky Všerada. Ve třináctém století byla z části v držení pánů z Valdeka a na Valdeku. 

Roku 1262 je ves uvedena v darovací listině Oldřicha Zajíce z Valdeka. Touto listinou Zajíc daruje statek Všeradice klášteru svaté Dobrotivé. Poté, neznámo jak, přešel klášter do rukou světských, což je doloženo písemně ze 14. století. (Albert a Vojslav ze Všeradic jsou zmiňováni roku 1371, Zachař ze Všeradic roku 1380.)

Při oslavách si každý z místních občanů i příchozích z okolí mohl vybrat, co ho zaujme. Na Zámečku bylo kulturní centrum oslav - vrcholem bylo vystoupení Banjo Bandu Ivana Mládka a velkolepý ohňostroj v sobotní noci. 

Na návsi v neděli probíhala výstava hasičské techniky se soutěží mladých hasičů. I zde bylo vidět spoustu zajímavého a to i z historie hasičské techniky z předminulého století. Také současnost měla své zastoupení - a to terénním vozidlem Volvo. Jednalo se o obojživelné záchranné vozidlo z Řevnic pro poskytování první pomoci v nedostupných terénech.

Oslavy se povedly a tak se lze těšit na další kulturní akce pořádané v obci. Všichni již nyní jsou zváni na tradiční letní pouť ve Všeradicích, která má letitou tradici a probíhá koncem srpna v celé obci.

Další fotografie oslav jsou ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám