Hlavní obsah

Obec Hať ožila dožínkami, v průvodu se představila zemědělská technika i koně

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 30. srpna byla silnice napříč obcí Hať zaplněna lidmi, kteří sledovali od 14 hodin slavnostní průvod, spíše průjezd zemědělskou technikou a alegorickými vozy. Obcí tak v rámci XXII. ročníku Haťských dožínek projelo 79 traktorů, malotraktorů a kombajnů a také koníci zapřažení do pluhu.

Foto: Josef Zajíc

Haťské dožínky 2015. 30.8.2015. Areál Sv. Matouše

Článek

Přehlídka zemědělské techniky, která projela v neděli 30. srpna  Hatí, dokumentovala sílu zemědělské obce Hať. Ta se nachází zhruba 7 km od Hlučína a asi 17 km od Ostravy.

O obci Hať je první písemná zmínka v listině papeže Inocence IV. vydané 18. 12. 1250 v Lyonu. Od té doby se obec vyvíjela, ztrácela se z dokumentů a znovu se v průběhu staletí objevovala. Dnes se jedná o samostatnou obec s 2580 obyvateli. Dominuje jí barokní farní kostel sv. Matouše postavený v roce 1731.

XXII. ročník Haťských dožínek organizovali Zemědělci z Hati, obec Hať spolu s Ha Kulturou. Centrum slavností byl areál Restaurace u sv. Matouše. Již ráno v 7 hodin se ve farním kostele sv. Matouše konala Ranní děkovná mše za úrodu.

Po slavnostním průvodu a prezentace zemědělské techniky, ze které si mnozí majitelé udělali vkusné alegorické vozy, předali hospodář s hospodyní  starostovi obce dožínkový věnec. Ten starosta Werner Vyletělek zavěsil na bránu do dožínkového areálu. Zemědělcům a všem občanům poděkoval za dobrou práci a popřál jim dobrou zábavu.

V areálu hrála Dechovka Hlučíňanka pod vedení kapelníka Oldřicha Hrubého. Předvedly se břišní tanečnice Břušoňky ze Staré vsi nad Ondřejnicí. Návštěvníci dále zhlédli Hadí show, hrála kapela HaBend a  od 17 hodin proběhla bohatě obsazená tombola.

Večer pak do 22 hodin byla volná zábava s reprodukovanou hudbou. Návštěvníkům, kterých se sešlo za celé odpoledne zhruba 800, bylo nabídnuto bohaté občerstvení, atrakce pro děti a velmi dobré haťské koláče. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám