Hlavní obsah

Obce z Rychnovska uspěly v krajském kole Vesnice roku, cenu získaly také Přepychy, nováček soutěže

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky krajského kola 22. ročníku soutěže Vesnice roku 2016 v Královéhradeckém kraji jsou zveřejněny. Z okresu Rychnov nad Kněžnou podalo přihlášku sedm obcí a mezi pěti oceněnými je Podbřezí, které získalo Bílou stuhu, Cenu hejtmana obdrží Bačetín, Dobřany, Pohoří a nováček v soutěži - Přepychy.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Hodnotitelská komise soutěže Vesnice roku 2016 v Přepychách. Uprostřed starostka obce Zdeňka Seidelová.

Článek

Bílá stuha v soutěži Vesnice roku 2016 v Královéhradeckém kraji patří obci Podbřezí. Udělena byla za zapojení dětí do života v obci, které je na velmi vysoké úrovni. Děti se zde učí udržovat týmového ducha, ochranu přírody, sport a kreativitu a velkou měrou se na tom podílí obec ve spolupráci se základní školou a Montessori mateřskou školou.

Cenu hejtmana obdržely na Rychnovsku obec Bačetín za obnovu lidových tradic, dále Dobřany za spolupráci obce se základní školou, obec Pohoří za péči o občanskou vybavenost a konečně Přepychy za koncepční rozvoj obce.

Dejme tedy slovo Zdeňce Seidelové, starostce Přepych, které „šly“ letos do soutěže Vesnice roku sbírat první zkušenosti, a přesto už při své první účasti získaly cenu.

„Ve čtvrtek 22. června nás navštívila desetičlenná komise. Její členové se zájmem zhlédli připravenou prezentaci, živě se zajímali o činnost našich spolků a také o naše současně realizované i budoucí plánované akce. Kladně hodnotili aktivní přístup občanů k projektu obnovy varhan nebo k revitalizaci naší aleje. Potěšila mne pochvala příjemného prostředí našeho obecního úřadu. Prošli jsme obcí, pochlubili se probíhající obnovou sakrálních památek,“ sdělila své poznatky žena, která od podzimu roku 2014 stojí v čele této vesnice v podhůří Orlických hor.

Nutno dodat, že není snad nikdo, kdo by právě Přepychám úspěch nepřál. Změny, jakými za rok a půl prošly, jsou zcela mimořádné a patrné na každém kroku. Je tedy dobře, že si jich krajští hodnotitelé všimli, protože všichni přepyšští berou ocenění především jako velké povzbuzení do let příštích.   

Pro upřesnění lze ještě uvést, že do 22. ročníku soutěže Vesnice roku 2016 v Programu obnovy venkova se v Královéhradeckém kraji přihlásilo celkem 32 obcí. Každá obec zařazená do soutěže byla podle zpracovaného harmonogramu v termínu od 13. června do 24. června 2016 navštívena krajskou hodnotitelskou komisí. O této návštěvě byli všichni starostové soutěžících obcí předem informováni. Návštěva trvala vždy 120 minut a základní informace i podklady pro hodnocení získala krajská hodnotitelská komise z prezentace obce, rozhovorů se zástupci obce, prohlídky obce a obsahu materiálů doložených jako součást přihlášky do soutěže.

Ocenění budou předána zástupcům nejlepších obcí na slavnostním vyhodnocení krajského kola soutěže Vesnice roku 2016 v Programu obnovy venkova dne 20. srpna v Rudníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám