Hlavní obsah

Občané Valašského Meziříčí budou o části rozpočtu rozhodovat už příští rok

Novinky, Lukáš Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít ve svém okolí dětské hřiště nebo naučnou stezku? Již brzy budete mít příležitost své nápady ve Valašském Meziříčí realizovat. Stačí, abyste přesvědčili hlasující na webu. To je v jednoduchosti podstata participativního rozpočtu, který chce radnice v příštím roce spustit.

Foto: Lukáš Martinek

Představitelé valašskomeziříčské radnice v Brně.

Článek

Brno projekty obyvatel posuzuje už do roku 2017. Právě na tamní magistrát zamířili v úterý 22. ledna místostarostka Yvona Wojaczková, zastupitel Tibor Mičunek a vedoucí finančního odboru Městského úřadu Zdeněk Studeník, aby odpozorovali příklady dobré praxe. Ve Valašském Meziříčí totiž chtějí své obyvatele do rozhodovacího procesu zapojit co nejdříve.

„V letošním roce jsme na spuštění participativního rozpočtu vyčlenili částku půl milionu korun. Vzniknout by měly speciální webové stránky. Nadefinujeme zásady a složíme pracovní skupinu. V Brně spuštění trvalo rok. Věříme, že to zvládneme za kratší dobu, protože se můžeme opřít o zkušenosti brněnského magistrátu. V roce 2020 bychom chtěli celý projekt rozjet,“ netají se ambicemi místostarostka Wojaczková.

Participativní rozpočtování je ve zkratce spoluúčast obyvatel na rozhodování o tom, kam bude z městského rozpočtu směřovat předem vyčleněná část peněz. Jsou to přitom obyvatelé, nikoli úředníci nebo politici, kdo přichází s nápady na projekty.

Jejich proveditelnost v prvním kole posuzují odborníci z jednotlivých odborů městského úřadu, případně dalších dotčených orgánů. Pokud je nápad realizovatelný, je projekt zařazen do hlasování na specializovaném webu. O konečném výsledku pak zase rozhodují svými hlasy obyvatelé města.

Například v roce 2017 lidé v Brně rozhodli o výstavbě rozhledny, obnově topolové aleje nebo o umístění mobilních toalet na Kraví hoře. Celkem se realizovalo 16 projektů. Brno do participativního rozpočtu vložilo 30 milionů korun. Ve Valašském Meziříčí bude objem peněz nižší.

„Jakou finanční částku město v příštím roce vyčlení na participativní rozpočtování, bude otázkou dalších diskuzí. Prozatím se předpokládá, že by mělo jít o 3-5 milionů korun,“ uzavřela Wojaczková.

Reklama

Výběr článků

Načítám