Hlavní obsah

O Vánocích i jiných věcech s Věrou Jelínkovou

Novinky, Petr Sláma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázraky se občas dějí. V dnešních dobách to ovšem není dílo nadpřirozených sil, ale cílevědomostí, tvrdošíjnosti a pracovitosti lidí, kteří dokáží jít přes překážky za svým cílem. Není jich sice mnoho, ale naštěstí existují. Jednou z nich je i Věra Jelínková z Ivančic.

Foto: PhDr. Věra Jelínková

Synagoga živovského hřbitova po opravě

Článek

Ptáte se, co dokázala tak významného? Díky pilné práci se jí podařilo obnovit jednu z nevýznamnějších historických památek, která má význam nejen pro Ivančice, ale i celou ČR. Místní židovský hřbitov.

Můžete čtenářům stručně nastínit historii židovského hřbitova?

Písemné zmínky o tom, že v Ivančicích žili Židé jsou ze 13. století.  Další informace máme z 15. století. Mít vlastní hřbitov bylo první potřebou židovských komunit. Hřbitov měl přednost před synagogou, protože náboženské obřady se mohly vykonávat i v soukromých obydlích.  Podle tradice jsou židovské hroby nedotknutelné na věčné časy. Ivančický židovský hřbitov se nacházel daleko za hradbami města. Nejstarší stojící stéla je z roku 1552. 

Je místní židovský hřbitov skutečně třetí nejstarší v ČR?

Ano je třetí nejstarší. Musíme však uvést, že se to počítá podle datace stojícího náhrobku.  

Co bylo prvotním impulsem k jeho obnovení?

Impulsem k postupnému obnovování hřbitova byly návštěvy příbuzných po roce 1989, kteří přijížděli ukázat svým potomkům místo, kde se narodili nebo kde vyrůstali. Hřbitov byl zarostlý lebedou a vysokou trávou, mnoho náhrobků bylo povaleno.  

Můžete stručně popsat čtenářům, jak se podařilo tento hřbitov obnovit?

Obnova hřbitova začala pozvolna. S dobrovolníky jsme začali odstraňovat náletové dřeviny a několikrát v roce sekat trávu. Větším impulsem byla dotace Skupiny ČEZ, která nám v roce 2006 umožnila uzavřít obřadní halu tím, že byly opraveny dveře a vyrobena nová křídla oken. Od tohoto roku se pracuje na postupné obnově ohradní zdi, opravě obřadní haly. To byly zednické práce. Na hřbitově se vystřídali i další řemeslníci. Byli to kameníci, kteří stavěli povalené pomníky a stély, a kováři, kteří opravili na hrobech několik plotků a letos polovinu vstupní brány. Naše možnosti jsou dány úspěšností v podávání žádostí o granty. Díky grantu byl zdokumentován také každý náhrobek včetně uvedení jmen pohřbených osob. Vše bylo uloženo v databázi, která je přístupná na internetu, a tak si mohou lidé své předky hledat i ze zahraničí. 

Tohle je také, mimo jiné, vánoční rozhovor. Můžete seznámit čtenáře s tím, jak probíhají vánoce u Jelínků?

Vánoce u Jelínků byly stejné jako jinde. Na Štědrý den se ráno strojil stromek. Dost často to byla jedlička, která potom vydržela celý měsíc, na stromku byly elektrické svíčky. K večeři byla hrášková polévka a řízky s bramborovým salátem (otec nejedl ryby). Také bylo ovoce a cukroví. Tento zvyk si udržuji stále.  

Co by jste popřála čtenářům k Vánocům?

Čtenářům bych chtěla popřát, aby vánoční svátky byly plné přátelské pohody a spokojenosti a také radosti z dárků nalezených pod stromkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám