Hlavní obsah

O regionální výrobky ze Železných hor je rostoucí zájem

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nově otevřeném areálu Sportovně relaxačního centra v Třemošnici se konalo ve čtvrtek odpoledne 28. února jednání Valné hromady občanského sdružení MAS Železnohorský region.

Foto: Pavel Kalina

Úvodní slovo předsedy MAS Železnohorského regionu - Bohumila Starého

Článek

Na úvod přivítal současné i nové nové členy, starosty měst a další hosty předseda občanského sdružení MAS Železnohorský region Bohumil Starý.

Hovořilo se o cestovním ruchu, o tom, jak přilákat veřejnost za poznáním Železnohorského regionu, o regionální spolupráci, ale také o spolupráci na úrovni republikové i evropské. V současné době občanské sdružení spolupracuje s podobným občanským sdružením v Německu a na Slovensku a připravuje se rovněž spolupráce s Lotyšskem a Litvou.

Loni i letos probíhá certifikace regionálních výrobků od regionálních výrobců, které jsou následně propagovány na úrovni krajů, republiky i na evropské úrovni.

Jedním z mnoha regionálních výrobců, kteří získali před dvěma lety certifikát se značkou Železné hory, regionální produkt je výrobce Třemošnických těstovin. „To, že jsme se zapojili do občanského sdružení MAS Železnohorský region, nám přineslo hodně. Nejen pro ostatní výrobce, ale také pro nás dělají mnoho záslužného. Výrobu těstovin jsme začali před dvaceti lety. O naše výrobky s certifikátem železnohorského produktu je velký zájem a prosazujeme se na trhy do Prahy a do okolních krajů," sdělila spolumajitelka výrobny těstovin Olina Kopecká.

Aktivity občanského sdružení se mimo jiné zaměřuji také na mateřské i základní školy. Děti se seznamují formou exkurzí a výletů s regionální výrobou potravin, mléka, chovem domácích zvířat, ale také s kovářskou činností a dalšími pracemi. Současně se činnost zaměřuje i na rodinné výlety, na seznámení s krajinou i její historií.

„Patříme do skupiny, v jejímž rámci máme větší šanci získat peníze z evropských fondů. Za posledních pár let jsme získali kolem 30 miliónů korun, které jsme investovali na pomoc obcím, obnovení dětských hřišť, do sportovně relaxačního centra v Třemošnici, vytvoření nových pracovních příležitostí, propagaci a do mnoha dalších odvětví v Železnohorském regionu. Připravuje se strategický plán na období 2014 – 2020. Jedná se o marketingovou strategii rozvoje území," informoval Bohumil Starý, předseda občanského sdružení MAS Železnohorský region.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám