Hlavní obsah

O pololetních prázdninách čeká návštěvníky Baťova institutu tvořivá dílna i zajímavé výstavy

Novinky, Michaela Mitáčková

Tvořivá dílna pro děti a jejich doprovod nebo řadu zajímavých výstav je možné zažít v pátek 30. ledna při návštěvě 14|15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně. Muzeum i galerie je otevřena od 10 do 18 hodin, knihovna otevře v 9 hodin a zavře až v 19 hodin.

Foto: archív 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Stálá expozice Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Článek

Muzeum jihovýchodní Moravy (MJVM) ve Zlíně si navíc připravilo dílnu s názvem Posel dávných časů. Dílna, která je vhodná pro děti ve věku 6-15 let, se bude konat ve dvou časech: 10.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00. Je doprovodnou akcí k výstavě Kamenný herbář, která je k vidění v 1. podlaží budovy 14.

„V naší dílně inspirované stromy z období třetihor si vyrobíme dokonalou imitaci zkamenělého otisku listu zasazeného do jílové břidlice,“ uvedl Petr Hrabina, muzejní pedagog MJVM ve Zlíně.

Kromě výstavy Kamenný herbář si návštěvníci mohou prohlédnout velmi krásnou výstavu Hračky dávné i nedávné, která představuje exponáty ze soukromé sbírky manželů Pleslových. Na výstavě jsou zastoupeny hračky pro holčičky i kluky od konce 19. století až do druhé poloviny 20. století.

Mnoho zajímavostí a exponátů lidé uvidí také ve stálé expozici muzea PRINCIP BAŤA: Dnes fantazie, zítra skutečnost, která se se pyšní oceněním Gloria musaealis za nejlepší výstavu roku 2013.

Pět výstav se v současnosti koná v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně. Kromě stálé expozice Prostor Zlín | Řády vidění si návštěvníci mohou prohlédnout tvorbu mladého umělce Matyáše Chocholy nebo výtvarnice Petry Brázdilové. V Grafickém kabinetu jsou k vidění obrazy Vítězslava Nezvala a Jiřího Kuběny. Ve Videoroomu je prezentace tvorby Romana Štětiny. V jedné z částí galerijních prostor je dále prezentována také zlínská architektonická kancelář ellement, která se podílela na revitalizaci dolní části Gahurova prospektu ve Zlíně.

Neomezený provoz má o pololetních prázdninách také Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Vypůjčit si knihu nebo jiné dokumenty, případně si přečíst nejrůznější publikace, noviny a časopisy mohou lidé v době od 9 do 19 hodin. V knihovně jsou v nyní k vidění také tři výstavy.

Ve vstupním foyeru vystavují studenti Základní umělecké školy Zlín – Jižní Svahy. Jejich výstava má název Černobíle. Ve třetím podlaží budovy 15 je výstava věnovaná tvorbě Karla Čapka. O patro výš jsou ve vitrínách a panelech představeni Vítězslav Nezval a Jiří Kuběna. Tato výstavka navazuje na galerijní výstavu v Grafickém kabinetu.

Podrobný program 14|15 BAŤOVA INSTITUTU

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám