Hlavní obsah

O montessori pedagogiku je v moravskoslezském regionu čím dál větší zájem

Novinky, Lenka Hatlapatková

Základní škola Pianeta v Bohumíně, která je jednou z mála montessori škol na Moravě, rozběhla v loňském roce projekt s názvem Rozšíření montessori pedagogiky v Moravskoslezském regionu pro děti od tří do patnácti let. A zájem ze strany rodičů, ale i dětských center a škol v kraji je opravdu veliký.

Foto: Archiv ZŠ Pianeta Bohumín
Článek

Letos tato bohumínská škola zahájila již třetí školní rok a v současnosti se zde vyučují podle montessori žáci od 1. do 5. ročníku.

„Chceme, aby naši žáci mohli ve vzdělávání pokračovat i v 6. až 9. ročníku. Proto jsme koncem loňského školního roku nejen pro rodiče žáků, ale i širokou veřejnost, zorganizovali besedu s učiteli Základní školy Na Beránku v Praze, kde s montessori vzděláváním na druhém stupni mají už zkušenosti. Zpětná vazba rodičů dala jednoznačně najevo, že o rozšíření školy mají zájem, a tak se v současnosti velmi intenzivně chystáme na otevření druhého stupně montessori pedagogiky, které nás čeká již ve školním roce 2016/2017,“ uvedla Petra Nováková, ředitelka ZŠ Pianeta Bohumín a dodala, že pedagogové školy se již nyní účastní mnoha seminářů týkajících se vzdělávání žáků 6. až 9. tříd.

Tato bohumínská škola se tak stane první montessori školou v regionu, která bude vyučovat i druhý stupeň. V zimě se tak v rámci zápisu mohou hlásit nejen prvňáčci, ale i budoucí šesťáci. Pro zájemce je připraven i den otevřených dveří, který se bude konat ve středu 18. listopadu od 16.30 hodin. Součástí bude beseda a prohlídka školy.

Škola, která se řídí mottem Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím, pracuje podle vzdělávacího systému Marie Montessori, který rozvíjí samostatnost dítěte a důvěru ve svou osobu. Role učitele je zde postavena na nenápadném vedení a taktní pomoci.

„Naši pedagogové ke každému dítěti přistupují s respektem a akceptují jeho individualitu. Stejně tak se děti u nás učí respektovat se a pomáhat si navzájem,” doplňuje informace Nováková a dodává, že žáci prvního stupně se zde učí aktivity praktického života, matematiku, jazyk český i anglický a kosmickou výchovu, která spojuje znalosti dějepisu, zeměpisu i přírodopisu v jeden celek, aby děti chápaly vše v souvislostech.

„Jako nevýhodu však stále vnímáme, že v našem městě Bohumíně není montessori školka. Tento handicap jsme se rozhodli kompenzovat otevřením montessori centra pro děti předškolního věku v ulici Žižkově 306 v Bohumíně. Do centra dojíždějí rodiče s dětmi nejen z Bohumína, ale i z Havířova, Orlové, Rychvaldu, Ostravy nebo Frýdku-Místku. A rozšíření montessori pedagogiky podporujeme i v dalších městech kraje. Stále se na nás, jakožto na první školu svého druhu v regionu, obracejí příznivci montessori s žádostí o pomoc s otevřením dalších škol a zařízení. Úzce jsme spolupracovali s Montessori sdružením v Hlučíně, kde tým našich lektorek aktivně působil v roli lektorek, a přispěl tak k otevření 1. třídy s montessori prvky. Aktivně jsme se zapojili i do vedení montessori kroužků v Dětském Ráji v Ostravě a během července jsme zahájili spolupráci s Dolní oblastí Vítkovice, kde jsme pomohli rozběhnout montessori hernu a i nadále s nimi spolupracujeme,” dodala Petra Nováková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám