Hlavní obsah

O masopustu se Bílovec roztančí maskami

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 28. února v 16 hodin, den před Popeleční středou, Bílovec už potřetí ožije masopustním rejem. Zúčastní se ho žáci obou základních škol v Bílovci, pěvecké sbory při základních školách, divadelní kroužek Gymnázia Mikuláše Koperníka, divadelní sdružení Odřivous a dechový soubor Rozmarýnka.

Foto: Jiří Velký
Článek

Průvod vyjde z nádvoří bíloveckého zámku a projde okolo náměstí, kde ochotníci divadelního sdružení Odřivous pochovají basu. 

„Organizaci masopustu ve městě vnímáme jako návrat k tradicím. Kdysi lidé brali tuto akci jako konec času radovánek, plesů a zábav a začátek doby postní. Šlo o období ztišení před Velikonocemi,” uvedl starosta města Pavel Mrva. 

Mezi desítkami obřích masek nebude chybět ani maska medvědáře s medvědem – pro účastníky průvodu ji připravují žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy v Bílovci i žáci základních škol. Do průvodu se však přidají také lidé s vlastními maskami. Dobrou náladu podpoří svými skladbami dechový soubor Rozmarýnka, který bude průvod doprovázet. Pro účastníky masopustního veselí budou připraveny koláčky, stánky se zabijačkou, punčem pro dospělé i dobrotami pro děti.

„Do veselí chceme vtáhnout všechny kolemjdoucí a roztancovat každého, kdo se objeví na trase,” řekla za organizátory masopustu Martina Krejčí.

„Masopustním veselím vstupujeme do čtyřicetidenní doby postní,” vysvětluje smysl konání masopustu děkan Lumír Tkáč. „Tato doba neznamená jen odepírání si jídla, ale také všeho, co je v našem životě postradatelné, zbytečné a překážející. Je to doba, kdy můžeme dávat sebe, svůj čas, zájem a trpělivost těm, kdo to potřebují, a sami nalézt harmonii vyrovnanost a pokoj a  připravit se na slavení velikonočních svátků," uzavírá Lumír Tkáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám