Hlavní obsah

O kotlíkové dotace se v Bohumíně zajímaly davy

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik stovek lidí v úterý odpoledne dorazilo na konzultační den ke kotlíkovým dotacím do Bohumína. Někteří už přišli s vyplněnými žádostmi, další s doplňujícími otázkami, jiní chtěli zatím jen zjistit, zda by vůbec měli šanci dotaci získat.

Foto: Pavel Čempěl

Konzultační den ke kotlíkový dotacím na radnici v Bohumíně.

Článek

„Zájem Bohumíňáků o výměnu starých kotlů nás velmi potěšil, nečekali jsme, že jich přijde tolik. Doufáme, že je stejně jako nás štve ovzduší a cítí příležitost, jak by to mohli i vlastním přičiněním změnit,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Za zhoršené ovzduší mohou v Bohumíně v topné sezóně z jedné třetiny lokální topeniště, zpravidla staré kotle v rodinných domech. Vyplývá to z nedávno zveřejněné interaktivní mapy Zdravotního ústavu v Ostravě. Bohumín proto výměnu kotlů maximálně podporuje. Kromě 10 procentního příspěvku na výměnu kotle poskytne město zájemcům i bezúročnou půjčku až 60 tisíc korun.

„Současné kotlíkové dotace jsou jedinečné a neopakovatelné v tom, že mohou lidem pokrýt 90 až 100 procent nákladů (maximálně 150 tisíc korun – pozn. aut.), a to díky finanční podpoře kraje a města Bohumína. Podmínky se budou neustále zpřísňovat. Od roku 2022 už nebude možné topit starými klasickými prohořívacími kotli, lidé si budou muset pořídit nové, takže teď mají jedinečnou šanci získat je téměř zadarmo,” doplnil Lumír Macura.

Mezi zájemci o výměnu kotle byl i 28letý Martin Měšťan z Bohumína-Záblatí, který se na konzultační den dostavil už s vyplněnou žádostí. „Chci vyměnit starý kotel na tuhá paliva na nový s automatickým zásobníkem na uhlí. Rád bych ušetřil a přispěl tak i k lepšímu ovzduší. Zároveň uvažuju o půjčce, kterou město nabízí,“ řekl.

Kotlíkové dotace jsou určeny na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za ekologické kotle na pevná paliva, biomasu nebo kombinaci obou, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. Podrobné informace o připravované výzvě i formulář žádosti o poskytnutí dotace lze najít na webu www.lokalni-topeniste.cz. Žádosti bude možné podávat od 1. února do 29. dubna buď osobně na podatelně kraje, anebo poštou na adresu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

„Lidem kraj dotaci vyplatí až po instalaci kotle a předložení všech dokumentů. To musí stihnout nejpozději do 15. září. Bezúročná půjčka by jim měla pomoci toto období překlenout. My jsme podle zájmu Bohumíňáků připraveni operativně uvolnit z rezervy města další finance na kotlíkové dotace i půjčky,“ upřesnil Lumír Macura.

„Jestli městkou půjčku využiju ještě nevím. Nejprve si musím udělat rozpočet celé akce a podle toho, kolik to bude stát, se rozhodnu. Určitě chci ale šance získat dotaci využít. Doma máme 14 let starý kotel, a kdyby možnost dotace nebyla, nešel bych do jeho výměny tak rychle,“ sdělil 42letý Martin Řezanina z Bohumína-Skřečoně.

Zájemci o kotlíkovou dotaci se mohou se svými dotazy obracet buď na krajskou "kotlíkovou" linku - 595 622 355 a na e-mailovou adresu kotliky@msk.cz, anebo mohou kontaktovat také odbor životního prostředí bohumínské radnice. Kontaktní osobou je Ivana Balgová (e-mail: balgova.ivana@mubo.cz, tel.: 596 092 187, kancelář č A 215). U ní získají informace nejen o kotlíkových dotacích, ale také o městské kotlíkové půjčce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám