Hlavní obsah

O Josefu Čapkovi se bude na Strži mluvit i v roce 2016

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatý program pro milovníky Josefa Čapka a jeho díla připravuje Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše i v roce 2016. Po letech se na zdi výstavní síně vrátily obrazy Josefa Čapka, proběhla konference o jeho díle a osobnosti, chystají se putovní výstavy i česko-německý projekt.

Foto: Tereza Todorová
Článek

Obrazy Josefa Čapka se vrátily na Strž

Přestože nese Památník ve svém názvu jméno Josefova bratra Karla, od svého počátku přibližuje svými programy jméno a dílo obou bratří. Do původní expozice z roku 1963 patřily i obrazy Josefa Čapka, které však z důvodu nevhodných podmínek z expozice postupně mizely.

Po znovuotevření zrekonstruované expozice v roce 1997 se už na stěny Památníku nevrátily. Až rok 2016 dovolil díky laskavé spolupráci dědiců Josefa Čapka - rodiny Dostálových - umožnit návštěvníkům jedinečný zážitek osobního setkání s jedenácti oleji, které maloval v rozmezí let 1915 až 1937.

Na otázku, proč si pro výstavu rodina zvolila právě Strž, odpověděla Kateřina Dostálová: „Památník Karla Čapka na Strži považuji za příjemné místo, kde návštěvník může strávit různě dlouhou dobu, podle své nálady a zájmu, každý se určitě něco dozví, i při opakovaných návštěvách. Je pravda, že výstavy Josefa Čapka bývají ve větších galeriích, ale již také byla jednovečerní výstava čtyř obrazů ve foyeru při příležitosti udílení Ceny Jindřicha Chalupeckého v Brně nebo v Praze při představení čapkovských her brněnského divadla Husa na provázku. Rozhodující je účinek, ne množství.”

Jednodenní výstava proběhla 19. března v rámci 5. ročníku konference na Strži, jejímž cílem bylo přiblížit osobnost a dílo Josefa Čapka. Příspěvky přednesla přední znalkyně Josefova výtvarného díla Pavla Pečinková a Lucie Vodičková, která seznámila návštěvníky s neobvyklým pohledem na Josefa jako amatérského antrolopoga. K vidění byl také dokumentární film z produkce Památníku - Heftlink Josef Čapek.

Kdo přišel s myšlenkou uspořádat v rámci konference výstavu obrazů a jak se obrazy vybíraly přibližuje Kateřina Dostálová, vnučka Josefa Čapka: „Byla to Strž, která přišla s nápadem vystavit obrazy při příležitosti konference o Josefu Čapkovi. Obrazy jsme vybírali (dva členové rodiny a paní ředitelka Památníku Kristina Váňová) naprosto neprofesionálně. Zavrhli jsme měřítka historiků umění a výběr podřídili myšlence, aby se oleje líbily návštěvníkům a aby zahrnovaly různá období a témata.”

O úspěchu programu svědčí nadšené reakce návštěvníků, kterých za specializovaným programem přišlo více než sto padesát.

Památník bude v programech o Josefu Čapkovi pokračovat

V současné době spolupracuje Památník na projektu se studenty Gymnázia Nad Štolou a Památníkem Sachsenhausen, který by měl připomenout příběh Josefových Básní z koncentračního tábora. Výsledky projektu představí veřejnosti v průběhu dubna.

Také putovní výstavy z produkce Památníku přiblíží životy obou bratří. Celoroční turné výstavy Orava bratří Čapků proběhne na Slovensku, výstava Josef Čapek je už nyní k vidění v Památníku Terezín a chystá se i na další místa.

Vzkaz pro příznivce Josefa Čapka má i jeho vnučka Kateřina Dostálová: „Všem návštěvníkům, případně obdivovatelům Josefa Čapka děkuji za zájem o jeho dílo a těší mě, je-li pravda, co říkají, že je mají rádi a je jim blízké,  protože v tom si rozumíme, to nás spojuje.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám