Hlavní obsah

O čem si rozpráva Slovácké muzeum

Novinky, Jaromír Talák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oslavy stoletého výročí vzniku Československa se uskutečňují po celé republice. Slovácké muzeum v Uherském Hradiště nemohlo zůstat pozadu, a tak uspořádalo výstavu děl českých a slovenských umělců. Expozice je umístěna v prvním patře Galerie Slováckého muzea.

Foto: Jaromír Talák

Obraz z cyklu "Zeměpis", tvořený nožem. Autorem je Petra Nováková Ondreičková.

Článek

Výstava s názvem O čem si rozpráva Česko, Slovensko, Morava připomíná historii dvou národů, které spolu ještě nedávno žily v jednom státě. Umělci z obou zemí v ní vzpomínají na toto období a nechávají se jím ve svých dílech volně inspirovat.

Štětcem i nožem

Výběr děl je velmi pestrý. Od obrazů tvořených rozmanitými technikami a způsoby, přes plastiky, až po naprosté kuriozity. Mezi ně patří dílo z taveného skla, představující Ludolfovo číslo, nebo unikátní cyklus s názvem Zeměpis, tvořený nožem na papíru. I když jsou témata různorodá, jsou úzce spojena s Československem.

Vlajka, esej, mince 

Obraz Vlajka je netradiční představou a pohledem na vlajku kdysi společného státu. Odráží se v ní nelehká a mnohdy nejistá existence našeho soustátí. Triptych Lída představuje život herečky Lídy Baarové. Perokresba Autobiografická esej s prvky nostalgie zobrazuje zrození, zánik a znovuzrození Československa.

Smutný pohled na krajinu zničenou lidskou hamižností ukazují dva obrazy z cyklu Země lidí - země bez lidí. Zvláštností je série mincí vyražených na počest různých osmičkových výročí Slovenska.

To vše je jen výčet některých z mnoha dalších unikátních a zajímavých předmětů výstavy.

Pražák s moravskými kořeny

V přízemí Galerie Slováckého muzea je další výstava. Jedná se o výběr z díla malíře a grafika Jaroslava Blažka. Ačkoliv umělec žije v Praze, nezapomíná na svůj moravský původ. V jeho dílech se mnohdy setkáváme jak se slavnostními, tak i s všedními dny na Moravě.

Autor často a rád portrétoval místní muže a ženy v jejich tradičních krojích. Když zrovna nečerpá inspiraci z rodiště, zachycuje emoce, výjevy z krajiny nebo jen obyčejné lidi. Vedle obrazů vystavuje i další díla, jako jsou například grafiky a plastiky.

Výstava O čem si rozpráva Česko, Slovensko, Morava, potrvá do 9. ledna, expozice z výběru tvorby Jaroslava Blažka do 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám