Hlavní obsah

Nymburk chystá řadu akcí k 150. výročí založení železnice

Novinky, Jan Řehounek

Rok 2020 bude pro město Nymburk významným výročím, neboť uplyne 150 let od zprovoznění železniční trati Kolín – Nymburk – Mladá Boleslav.

Foto: Jan Řehounek
Článek

V podstatě od svého založení v druhé polovině 13. století patřil Nymburk mezi přední města českého království. A to až do roku 1634, kdy ho podruhé násilně opanovalo saské vojsko. Po jeho odchodu tu zbyly vypálené trosky a jen hrstka obyvatel. Po třicetileté válce sice opět město ožilo, ale už, dá se říci, nedosáhlo svého dřívějšího významu.

Oživení, hospodářskou prosperitu, růst města a rozvoj průmyslu přinesla až v roce 1870 výstavba železniční trati Severozápadní dráhy z Kolína do Mladé Boleslavi a vznik mohutného železničního uzlu v Nymburce.

Ve všech politických režimech, které se postupně vystřídaly, byla železnice hlavním ekonomickým subjektem ve městě a zcela zásadním způsobem ovlivňovala i ostatní místní průmysl. Největšími zaměstnavateli byly dílny ČSD, později ŽOS, lokomotivní depo a železniční stanice.

Nové ekonomické podmínky po listopadu 1989 však přinesly nepříznivé dopady na jednotlivé drážní subjekty (například ŽOS) – železniční gloriola mírně pohasla. I přesto stále dráhy a Nymburk patří nerozlučně k sobě a Nymburáci jsou v dobrém slova smyslu hrdými železničními patrioty.

Bude to patrné v průběhu roku 2020, neboť se chystá řada akcí, které sto padesát let železnice připomenou.

První připomínka je už na světě. Město Nymburk vydalo pro rok 2020 nástěnný kalendář s krásnými historickými fotografiemi pro každý měsíc. Kalendář je možné zakoupit v Turistickém informačním centru na nymburském náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám