Hlavní obsah

Nůž rybička se vyrábí už sto let

Novinky, Vratislav Konečný

Mým prvním zavíracím nožem byla před desítkami let právě rybička. Z kluků ji měl téměř každý, byla levná, tvarově hezká a dobře se s ní řezalo. Vícečepelové nože s přídavnou výbavou přišly až v pozdějších letech, na švýcarský armádní jsem si musel počkat hodně dlouho. Ale rybička mi učarovala.

Foto: Pavel Ovsík
Článek

Mikulášovická firma Mikov s. r. o. má mnohaletou tradici. Mikulášovice, německy Nixdorf, byly proslulé nožířskou výrobou už v 18. století. Po válce se nožířina obnovila, Mikov se stal velkým výrobcem a je jím dodnes.  

Sortiment se stále obměňuje, ale rybička zůstala, dokonce se vyrábí i ve sběratelských sériích. O jejím zrodu jsem si povídal s obchodním ředitelem Mikovu Ladislavem Bezděkem.

Kdo přišel s nápadem zhotovit rybičku, která se stala symbolem klukovského nože mnoha generací?

Protože se výroba rybičky datuje již zhruba 100 let do historie, nevíme, čí nápad to byl. Rybička byl pravděpodobně pouze výstřelek jedné z nožířských dílen. V každém případě se tento „šílený“ nápad ujal velice dobře a my jsme za něj vděčni.

Kolik jich Mikov vyrobil?

Vzhledem k opravdu dlouhé době výroby a předchozím režimům, které archivy dost redukovaly, toto přesně doložitelné není. V současnosti se rybiček vyrábí několik desítek tisíc ročně (30-50 tisíc ročně v případě té klasické) a jedná se jednoznačně o nejúspěšnější a nejprodávanější model. Tento fakt podtrhuje i skutečnost, že se rybička vyrábí ve vylepšených verzích (pozlacená a stříbrná s damaškovou čepelí, limitované edice), kterých jsou ročně další stovky i přes jejich výrazně vyšší cenu.  

Jste i úspěšnými exportéry, kam vyvážíte?

Export u nás netvoří většinu tržeb, převažuje tuzemsko. Nicméně rybička se vyváží do mnoho koutů světa, ať už je to USA, kde to berou jako totální šílenost – nůž ve tvaru zvířete, do Ruska, kde jí znají celkem dobře, ale také například do Austrálie jako supermalý pomocník pro rybáře.  

Jak úspěšná je sběratelská série, nože jsou ve značně vysoké cenové relaci...

Všechny sběratelské série jsou vždy úspěšné a beze zbytku vyprodány. Proto se také snažíme přicházet stále s něčím novým. Stříbrná rybička ve sběratelské sérii přijde na 11 988 korun.

Které jsou vaše nejúspěšnější nožířské výrobky, produkujete i vynikající nože UTON pro armádu...

Nejúspěšnější je jednoznačně již zmíněná rybička, následovaná vyhazovacím nožem PREDATOR, jenž si zahrál například i v Casinu Royale s Jamesem Bondem či ve filmu Largo Winch. Neméně úspěšný je lovecký model FIXIR, který se prodává již přes 50 let, a nelze opomenout zmíněný UTON, armádní nůž, který vedle armády používá také Policie ČR, Vojenská policie a nebo jednotky záchranného systému. Velké oblibě se také těší naše řeznické nože díky vysoké kvalitě a velice zajímavé ceně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám