Hlavní obsah

Novými mláďaty se rozrostla ostravská vydří rodinka na tucet

Novinky, Vratislav Konečný

Mláďata vydry malé, nejmenšího z vydřího rodu, se v ostravské zoo narodila již 7. ledna. Protože máma k sobě nikoho nepustila, nevědělo se, kolik vydřátek přišlo na svět. Už se ví, že jsou to tři kluci a mají dvě sestry. Je nás pět, mohou si spokojeně vydrat pod vousy, máme se rádi, a mámu s tátou taky.

Foto: P. Vlček zoo Ostrava

mladé vydřičky

Článek

Zatím tráví rodinka předjaří v zázemí, ale občasné sluníčko je láká k řádění ve výběhu. Pět vydřat se narodilo i v roce 2013, vydry malé jsou společenské, žijí na rozdíl od našich říčních ve vícegeneračních skupinách.

Učí se od starších

„Pro mláďata z předchozího vrhu je pozorování odchovu mladších sourozenců velmi důležité. Získané zkušenosti zúročí, až dospějí a budou sama zakládat rodiny v jiných zoologických zahradách. Ve stáří sedmi týdnů se začínají mláďata učit plavat, vydry se mezi sebou dorozumívají škálou pískavých zvuků. Samice pochází ze zoo v Kodani, sameček přišel do Ostravy z Prahy,“ informovala mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Je ohrožená, jako mnoho dalších druhů, lidmi

Vydra malá ( Aonyx cinerea) je nejmenším druhem vydry. Obývá převážně porosty mangrovů a sladkovodní mokřiny v Bangladéši, jižní Indii, Číně, Nepálu, Tchaj-wanu, Vietnamu, Malajsii, Velkých Sundech a na filipínském ostrově Palawan. Jako všechny vydry dobře plave a potápí se, ale tráví také mnoho času na březích vod.

Má zakrnělé plovací blány a zkrácené drápy. Živí se vodními živočichy – kraby, žábami, rybami apod., ale také malými ptáky a savci. Je vedena v Červeném seznamu jako zranitelný druh - její počty klesají v důsledku ztráty přirozeného prostředí přeměnou na čajovníkové, kávové a další plantáže a v důsledku úbytku zdrojů potravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám