Hlavní obsah

Nový ultrazvuk v Nemocnici Valašské Meziříčí odhalí zdravotní problémy v ranějších stádiích

Novinky, Radka Miloševská

Pacienti všech věkových kategorií od dětí až po seniory jsou nyní v Nemocnici Valašské Meziříčí vyšetřování nejmodernějším ultrazvukovým přístrojem.

Foto: archiv nemocnice

Nový ultrazvukový přístroj podstatně vyšší kvalitu zobrazení s podrobnějším rozlišením struktur tkání jednotlivých orgánů.

Článek

Radiodiagnostické oddělení bylo vybaveno novým ultrazvukem, který nabízí podstatně vyšší kvalitu zobrazení než dosud využívané vybavení, což lékařům umožní zachytit patologické stavy v ranějších stádiích.

Nový ultrazvukový přístroj podstatně vyšší kvalitu zobrazení s podrobnějším rozlišením struktur tkání jednotlivých orgánů, a tak umožňuje dříve zachytit změny ve smyslu nádorů, zánětů či jiných patologií.

„Široká snímací pole umožňují zobrazit tkáně v širším rozsahu a zlepšují tak orientaci ve vyšetřovaných oblastech. Nové technologie také zlepšují přehlednost hluboko uložených orgánů i u robustnějších pacientů, u nichž jsme na starších přístrojích měli potíže tyto orgány zhodnotit,“ vysvětlila primářka radiodiagnostického oddělení MUDr. Radmila Hurská. 

K přesnějšímu hodnocení změn rovněž přispívá kvalitnější barevné mapování se zobrazením i pomalých cévních toků.

„V případě jednotlivých orgánů to má význam opět u nádorů či zánětů. Také však při klasických cévních vyšetřeních končetinových cév - tepen i žil - jsme schopni zobrazit i velmi pomalý krevní průtok v hodně poškozených cévách a přispět tak kolegům – specialistům - k rozhodování o dalším léčebném či diagnostickém postupu u jednotlivých pacientů,“ doplnila primářka Hurská s tím, že všechna tato zlepšení umožňují u většiny pacientů dobu vyšetření zkrátit.

„Přesto se ale paradoxně v některých případech může vyšetření i o něco prodloužit, protože máme k dispozici možnost daleko podrobnějšího a přesnějšího zobrazení do větších detailů, což je ale jen ku prospěchu pacienta,“ hodnotí MUDr. Radmila Hurská.

Přístroj je vybaven plochým LCD monitorem, který je upevněn na pohyblivém rameni, díky kterému je monitor možné libovolně polohovat, což usnadňuje lékařům práci při vyšetření a manipulaci s pacientem. Samotné vyšetření je maximálně šetrné a bezpečné, neboť přístroj nepoužívá k vyšetření žádné rentgenové záření.

Přístroj navíc nově ukládá data na vestavěný harddisk a umožňuje snadnou a rychlou archivace vyšetření, neboť všechny snímky putují rovnou do elektronického archivu. Lékař je pak může snadno poslat na pracoviště jiného zdravotnického zařízení. 

Na ultrazvukových pracovištích Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny Agel, je denně vyšetřeno několik desítek pacientů od kojenců až po pacienty vyššího věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám