Hlavní obsah

Nový rýmařovský pivovar Morous představí svá piva i Morousovu pivoňku

Novinky, Táňa Arťušenková

Malé pivovary obohacují nabídku chmelového moku také v Jeseníkách. Nedávno k nim přibyl rodinný pivovar Morous v hotelu Slunce v Rýmařově. Návštěvníky tu tak čeká nejen dobrá kuchyně, ale také nahřátá finská sauna, horká pára i whirlpool.

Foto: archiv Hotel Slunce Rýmařov

Článek

Zpestřit si svůj víkend nebo celý týden je možné bowlingem. Hra na dvou dráhách baví ubytované hosty i ty příchozí. Ubytování, skvělé zázemí, dobrou kuchyni a zejména vstřícný a trpělivý personál si pochvalovali třeba senioři z Prachatic, kteří zde strávili týden nabitý poznáváním historických, přírodních a technických památek Rýmařova s turistickými výšlapy do okolí.

„Wellness centrum po každodenních výletech opravdu nemělo chybu,“ shodli se na závěr svého pobytu. Své místo na Slunci si zde užili Ewa Farna s kapelou, Janek Ledecký, herci Daniela Šinkorová, Kateřina Šildová a další známé osobnosti.

Hotel Slunce v rozšiřování svých služeb však stále pokračuje. Do pivovarnického řemesla se nechal zasvětit Karel Polišenský, který toho sice moc nenamluví, ale když se do něčeho pustí, odvede skvělou práci. Je tak trochu málomluvný morous, což nakonec dalo jméno pivovaru i pivu. Chmelový mok Morous tak působí tvrdě, neústupně, ale podobně jako jeho autor má uvnitř dobré srdce.

„Příprava začala v polovině roku 2018 a koncem ledna jsme 2019 získali povolení Celní správy k provozování daňového skladu i výrobě kvasného lihu. Nic tedy nebránilo zahájení výroby piva. Na čepu bude tradiční, spodně kvašený, český ležák - světlý 11% a polotmavý 13%. Řidičům a dětem nabídneme točenou mladinovou limonádu Morousovu pivoňku. Speciály jiných pivních stylů plánujeme vařit asi čtyřikrát ročně, jak to dovolí kapacita a provoz pivovaru,” uvedl sládek Karel Polišenský.

Při vzniku nového minipivovaru zde mysleli na všechno, a tak ztvárnění etiket odkazuje na historii Sudet a zároveň odráží povahu Jeseníků jako drsného kraje. Hlavní kresba sládka je jeho věrným portrétem a dokládá jeho klíčovou roli v pivovaru. Doplňkovým symbolem je pak vlk, což zdůrazňuje sounáležitost s městem Rýmařov a jeho pivovarnickou historií.

„Našeho Morouse představíme v sobotu 20. dubna od 11 hodin v rámci akce Morous na čepu, kdy zájemcům nabídneme komentované prohlídky pivovaru s ochutnávkou piv, včetně grilovaných specialit a chuťovek k pivu,“ dodal sládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám