Hlavní obsah

Nový rok s výstupem na Andrlův chlum i procházkou po Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Nový rok vylákal obyvatele města Ústí nad Orlicí nejen k tradičnímu výstupu na Andrlův chlum, ale i na procházku městem, aby si prohlédli, co se kde změnilo či vylepšilo a co všechno je čeká v roce 2014.

Foto: Stanislava Dvořáková

Rysující se nová architektonická úprava okolí města Ústí nad Orlicí.

Článek

Novoroční výstup na Andrlův chlum se stal tradičním zvykem pro četné obyvatele Ústí nad Orlicí. V tento den můžeme zde potkat stovky pěšáků, ať z řad turistů, tak svátečních výletníků, cykloturistů i motoristů. V letošním novém roce však početní zástupci běžkařů přišli zkrátka, projít se mohli jedině symbolicky s lyžemi na rameni.

Příroda prostě ani vrchol chlumu nepokryla sněhovým popraškem, navíc 21. prosince zapomněla nastoupit do zimního ročního období. Cesta bez sněhu a ledu o to více vylákala obyvatele na procházku, aby si prohlédli změny okolí, které se stanou trvalým obrazem města.

Nejvíce zaujala pokračující výstavba železničního koridoru. Skončila uzávěrka pro lokalitu Mendrik, kde je zprovozněn nový most přes řeku Třebůvku, i když zatím s upozorněním, že silniční provoz je v režimu "Projíždíte stavbou". Nad ním klenoucí se viadukt pak dává tušit architektonickou podobu konce roku 2014. Současný pohled na rozestavěné okolí bude brzy posledním. Vždyť nastupující proměnu nezastavila ani letní vedra ani sněhové vločky konce listopadu dnes již minulého roku.

A není to jediná změna, která město v roce 2013 potkala. Zejména v letních měsících z důvodu rekonstrukce kanalizace, výměny vodovodu, plynovodu a rozvodů kabelové televize se ulice a chodníky proměnily v kopaniště stěžující pohyb chodcům i motoristům. O to je nyní příjemnější pohled na prostranství, kde chybí již jen dokončit povrchovou úpravu.

Navíc přibyly nové chodníky v okrajových částech města na Oldřichovicích a v Hylvátech a začátkem prosince bylo předáno do užívání parkoviště u nemocnice s novým asfaltovým povrchem. K tomu byla provedena i oprava přilehlých chodníků a vybudování nové zastávky pro autobusovou dopravu s instalací nové čekárny.

Dále v lokalitě sídliště Podměstí a v prostoru vlakové zastávky Město, která se stane při dokončování výstavby železničního koridoru v letošním roce jediným vlakovým nádražím města, byla dokončena výsadba nové veřejné zeleně.

Také bezpečný průjezd městem po komunikaci 1/14 byl vyřešen vybudováním ostrůvků a novým značením včetně položení nového asfaltového povrchu v první části.

Spočítáme-li, kolikrát lze vyslovit slovo nový, poznáme, že máme opravdu šťastný Nový rok. Však i při návratu domů z první letošní vycházky vítají ve středu města se soumrakem novoroční výletníky transparenty "Pour féliciter".

Reklama

Výběr článků

Načítám