Hlavní obsah

Nový přístroj v bohumínské nemocnici je k pacientkám šetrnější

Novinky, Lucie Balcarová

Operatéři v Bohumínské městské nemocnici mají nový přístroj, tzv. Thunderbeat. Patří k nejmodernějším své generace. Kombinuje harmonický skalpel a koagulační přístroj. Lékařům tak usnadní laparoskopické zákroky a k pacientkám je šetrnější. Využívají ho na oddělení gynekologie.

Foto: Lucie Balcarová

Thunderbeat patří k nejmodernějším přístrojům své generace, kombinuje harmonický skalpel a koagulační přístroj.

Článek

„Skrývá v sobě hned dvě metody, moderní a sofistikovanou bipolární koagulaci spolu s harmonickým skalpelem, který pracuje na principu ultrazvukového kmitání. Kromě toho, že umí zastavovat krvácení a řezat zároveň, tak je schopen také samostatně pouze koagulovat, což je výhoda oproti harmonickému skalpelu, protože ten při samostatném použití krvácející místo zastavit neumí, ten může vždy jen řezat,“ řekl primář gynekologického oddělení bohumínské nemocnice Pavel Holub.

Gynekologové přístroj využijí při laparoskopických operacích. Novinka, která je na trhu teprve rok, jim usnadní zákroky. Počítač si sám ohlídá délku aplikace uvnitř břicha. K pacientce je díky kombinaci funkcí šetrnější. „Předtím jsme vždy museli měnit sondy nebo zavádět do břicha nový instrument. S tímto přístrojem se ale vše zvládne při jednom,“ dodal primář gynekologie Pavel Holub.

Oddělení gynekologie v Bohumínské městské nemocnici ročně provede kolem pěti set větších a několik stovek menších operací. Ze dvou třetin se jedná o operace laparoskopické. Ročně nemocnicí projde téměř 100 tisíc ambulantních pacientů a přes pět tisíc hospitalizovaných pacientů.

Do nové přístrojové techniky vložila vloni městská nemocnice dva milióny korun. Pořídila například novou kostní vrtačku, plicní ventilátor nebo diagnostickou sondu pro ultrazvuk. Thunderbeat nakoupila jen za 46 tisíc korun, a to díky tomu, že gynekologické oddělení slouží jako referenční pracoviště pro tento přístroj.

V letošním roce nemocnice plánuje nákup ve zhruba stejné částce. Například interna se dočká nových postelí a nočních stolků, chirurgická ambulance koagulačního přístroje a na ošetřovatelském oddělení přibude nový EKG přístroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám