Hlavní obsah

Nový ovocný sad v Karhuli pod Blaníkem

Novinky, Karolína Josková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanské sdružení Přátelé bájné hory Blaník v měsíci květnu založilo za finanční podpory Nadace Partnerství a společnosti Makro Cash & Carry nový ovocný sad pod horou Blaník.

Foto: Karolína Josková

Tento projekt byl vytvořen za finanční podpory Nadace Partnerství a MAKRO Cash & Carry

Článek

Letošní jarní akce občanského sdružení Přátelé bájné hory Blaník byla trochu jiná. V posledních třech letech členové a přátelé sdružení uklízeli nepořádek a černé skládky v okolí Karhule a v lesech pod Blaníkem.

Proto si letošní akci udělali trochu více pro radost a vysadili nový ovocný sad. Ten by měl být základním kamenem pro vznik Experimentální babiččiny zahrady s různorodou směsí původních rostlin pěstovaných na venkově (hlavně na Podblanicku), chovem ovcí, koz a trochou včel.

Projekt výsadby stromů finančně podpořila Nadace Partnerství a společnost MAKRO Cash & Carry částkou 12 700 korun. Vysazení 30 ovocných stromů starých odrůd, byla rozlehlá louka rozdělena na menší celky. Sad je vysázen v řadě po obvodu pozemku, takže jakmile stromy vzrostou, vznikne mezi nimi chráněný prostor - přírodní louka, kterou budou spásat ovce. 

Výsadba stromků probíhala dobrovolnicky a do práce se s nadšením zapojily děti ve věku od 3 do 10 let. Dodatečně, poslední víkend v květnu zbudovali členové sdružení volně přístupné ohniště, které chtějí v brzké době doplnit roštem a lepším dřevěným sezením.

Jedním z cílů o.s. je vytvoření příjemného piknikového a grilovacího místa s výhledem na horu Blaník. Dalším krokem bude stavba ohrady a přístřešku pro ovce, kozy a možná i další domácí zvířata. Na podzim plánují vysadit řadu rybízů a pomalu budou pokračovat v zakládání Babiččiny zahrady pod Blaníkem. Jak jim to čas a peníze dovolí.

Více informací o projektu: www.experimentalnizahrada.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám