Hlavní obsah

Nový běžecký okruh u ostravského Planetária je téměř hotový

Novinky, Josef Zajíc

V únoru bylo oznámeno, že město Ostrava vybuduje nový běžecký okruh v Porubském lese v blízkosti Planetária. Pro zájemce o běh a sportovní využití volného času, především tedy pro občany Ostravy-Poruby, tak vzniká nový sportovní areál. V pátek 19. července na místě proběhl kontrolní den.

Foto: Josef Zajíc

Nový běžecký okruh v Ostravě-Porubě a Ostravě-Krásném Poli se klube. Úpravy vnější části okruhu. Šipka ukazuje, kde se v pátek pracovalo.

Článek

Realizace běžeckého okruhu započala letos v dubnu. V té době byl vyznačen 900metrový členitý okruh se zatáčkami v lokalitě lesa v Ostravě-Porubě poblíž Planetária. Stavba okruhu se s maximální ohleduplností vyhýbala vzrostlým dřevinám.

Nový běžecký okruh je součástí lesa, proto proběhl dendrologický průzkum a byly posouzeny větší dřeviny v trase okruhu. Vnitřní běžecká část okruhu je vytyčena obrubou z modřínového dřeva a vnější část se v současné době upravuje.

Devátého kontrolní dne 19. července 2019 v 11 hodin se zúčastnili zástupci Magistrátu města Ostravy a také zástupkyně prací, které probíhají vně okruhu.

Dále Ing. Magda Cigánková Fialová, autorizovaný krajinářský architekt ČKA z ateliéru ZAKA 22, ateliér zahradní a krajinářské architektury, Ing. Martin Mati, vedoucí střediska zeleně Ostravských městských lesů a zeleně, a Jana Batelková z ředitelství OMLaZ.

Podle Mati byla vnitřní část okruhu po vytyčení trasy obroubena modřínovým dřevem a vysypána hrubým štěrkem. Na štěrk bude položena mulčovací folie, na kterou bude nasypána vrstva písku a smíchaná v technologickém postupu s pilinami.

V areálu byl postaven nový přístřešek pro odpočinek. Z modřínového dřeva budou vyrobeny i prvky mobiliáře a prvky určené ke cvičení a protažení.

Hrazdy, ručkovadlo či fitness lavice

Návštěvníci areálu budou mít k dispozici ručkovadlo, pět hrazd, čtyři fitness lavice, pět kusů různých druhů překážek a na rovném úseku, která vybíhá z dráhy, bude vyznačena trasa pro člunkový běh. V desetimetrových úsecích budou kůly na změnu směru.

U cvičících prvků budou panely s metodickými informacemi o použití jednotlivých cvičebních prvků.  Od startovacího místa okruhu budou patníky označovat délku uběhnuté vzdálenosti.

„K dnešnímu dni, tedy 19. července, jsme ve druhé polovině prací k realizaci projektu. Trasa je vytyčena a ukončena. Nyní se dělá na vnější části běžeckého kruhu, upravuje se a vyrovnává terén. V příštím týdnu, při dalším kontrolním dni, posoudíme, jak práce vypadají. Bude se pokládat další povrch do vnitřní části okruhu. Přibude cvičební a regenerační a relaxační mobiliář a na závěr lavičky. Přístřešek je hotový. Zatím nejsme ve skluzu. Předpokládá se, že koncem srpna bude hotovo," informovala Cigánková Fialová.

Běžecký okruh je pro rekreační běžce, kteří si přijdou zacvičit, zaběhat, zrelaxovat tělo a duši. Trénovat zde mohou i členové sportovních klubů.

Okruh je vytvořen s ohledem na charakter lesního prostředí tak, aby působil přirozeně a zároveň naplňoval rekreační funkci území. Rozpočtové náklady projektu, které jsou realizovány na území obvodů Ostrava-Poruba a Ostrava-Krásné pole, čítají 8,75 milionů korun s DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám