Hlavní obsah

Novou knihu Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech představí Miloň Čepelka v "domovském" Opočně

Novinky, Dana Ehlová

Miloně Čepelku – básníka, prozaika, textaře, herce, scénáristu, moderátora a cimrmanologa – není třeba obšírně představovat. Za představení ovšem určitě stojí nová kniha Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech, což je rozhovor, který se známou osobností vedl publicista Aleš Palán.

Foto: Nakladatelství Vyšehrad (archiv)

Miloň Čepelka s novou knihou Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech.

Článek

Vydalo ji k letošním Čepelkovým osmdesátinám nakladatelství Vyšehrad. Veřejnosti byla představena na květnovém veletrhu Svět knihy a do života ji uvítal Zdeněk Svěrák.

O přátelství a spolupráci s Miloněm Čepelkou, trvající neuvěřitelných šedesát dva let prohlásil: „Někteří lidé jsou pro jiné ´výhybkáři´, tj. přehodí jejich život na jinou kolej. Mým ´výhybkářem´ je Miloň Čepelka. Kdyby mě kdysi nepřizval do armádní redakce Českosloven­ského rozhlasu, nebylo by Divadla Járy Cimrmana.“

Kulatin se Miloň Čepelka dožívá první podzimní den, tedy 23. září, a to bude důvod prezentovat nevšední publikaci také Opočně, které oslavenec, narozený v nedalekém Pohoří, považuje dnes za svůj domov, a kde tráví každoročně nejen Vánoce, ale mnoho dalších chvil a dní.

Nad bilančním dialogem, v němž pozorný čtenář postupně najde odpovědi na otázky - Kde se vzalo jméno Miloň? Jakou fatální roli sehrál v životě Zdeňka Svěráka? Proč se Šebánek se Smoljakem neměli rádi? Jaké noční můry ho pronásledují? Který hit napsal pro Martu Kubišovou? - budou v komorním prostředí Mariánského kostelíka v Opočně besedovat oba autoři a zástupci vydavatelství Vyšehrad za přítomnosti představitelů města Opočno a čtenářů. Samozřejmě proběhne i autogramiáda

Vedení opočenské radnice při té příležitosti udělí Miloni Čepelkovi čestné občanství. Stane se tak velice symbolicky přesně v den jeho kulatých narozenin a ve městě, kam se jako domů celý život rád vrací.  

Než slavnost proběhne, připomeňme si prostřednictvím anotace, že "Nedělňátko není jen pohledem do zákulisí oblíbeného českého divadla, je pohledem za kulisy samotného Miloně Čepelky. Někdy je to docela horor, jindy velká legrace." 

A Miloň Čepelka? „Jako by mu nestačil smích, který s kolegy z Divadla Járy Cimrmana vyvolává u několika generací diváků. Jeho role hraběte von Zeppelin, princů Jason a Drsoně či praktikanta Hlaváčka, nemluvě o četných ženských postavách, jsou bez nadsázky kultovní. Miloň Čepelka přitom není jen hercem výrazných komických rolí. Je též spoluzakladatelem Divadla Járy Cimrmana a zároveň vůbec jediným člověkem, jenž hrál se Svěrákem a Smoljakem i v „konkurenčním“ Salonu Cimrman, který provozoval objevitel pojizerského génia Jiří Šebánek. Čepelka ovšem není jen tím, kdo rozdává smích, jeho záběr je mnohem širší. Je autorem několika sbírek povídek a románů s veskrze hororovou tematikou, a také několika epických básní o smrti. Uvádí dechovku a píše pro ni texty, zatímco v šedesátých letech psal texty pro hvězdy pop music, třeba pro Martu Kubišovou,” uvádí stručná charakteristika.

Reklama

Výběr článků

Načítám