Hlavní obsah

Novorozenecké oddělení Nemocnice Šternberk používá tři nové přístroje

Novinky, Lucie Drahošová

Nemocnice Šternberk, která je členem skupiny AGEL, neustále zvyšuje komfort a kvalitu poskytované péče, a to jak pro dospělé pacienty, tak i pro ty nejmenší. Novorozenecké oddělení nemocnice se nově může pochlubit třemi novými moderními přístroji – inkubátorem, resuscitátorem a dechovým přístrojem.

Foto: Barbora Olejníková
Článek

Vysoce kvalitní a velmi potřebné přístroje, které nahradily starší typy, přišly v souhrnu na 1,5 milionu korun.

„Přístroje, které nám zvýší kvalitu poskytované péče o narozená miminka, patří mezi nejmodernější na trhu,“ uvedla primářka dětského oddělení Nemocnice Šternberk MUDr. Renáta Klosová s tím, že ročně se ve šternberské nemocnici narodí okolo 1100 miminek, přičemž tyto přístroje se využívají zhruba u 15 procent novorozenců.

Prvním z nově pořízených přístrojů pro nejmenší pacienty je inkubátor s regulátorem, který umožňuje současnou regulaci teploty, kyslíku a vlhkosti. Nový inkubátor ve spojení se záložním zdrojem je plně mobilní a lze jej využít v rámci celého novorozeneckého oddělení i porodních sálů. 

Inkubátor přitom patří mezi základní přístrojové vybavení novorozeneckého oddělení, a je určený k ošetřování novorozenců, včetně nedonošených dětí s nízkou porodní váhou. „Tato miminka nemají vždy optimálně účinnou a zralou vlastní termoregulaci. Přehledný elektronický displej inkubátoru zobrazuje procento kyslíku, které dítě dostává, nastavené procento zvlhčování, kožní teplotu dítěte a teplotu prostředí,“ řekla primářka Klosová.

Využitím inkubátoru se předchází podchlazení dítěte a moderní přístroj nabízí i další funkce, jako je změna složení směsi plynů, kterou dítě vdechuje, a udržování potřebné vlhkosti prostředí. Všechny důležité parametry inkubátoru jsou hlídány pomoci alarmů.

„Délka péče o novorozence v inkubátoru je individuální. Faktorů ovlivňujících dobu pobytu v inkubátoru je řada, odvíjí se od gestačního týdne, porodní váhy, průběhu poporodní adaptace a termostability novorozence,“ sdělila MUDr. Klosová a doplnila, že v současné době má šternberské novorozenecké oddělení tři inkubátory.

Druhou investicí je resuscitační přístroj, který podporuje dýchání u nedostatečně dýchajícího novorozence a je také využíván k vyvolání dechu u nedýchajícího miminka. Výrazně tak snižuje riziko možných trvalých následků, kdy mezi ty nejzávažnější se řadí poškození mozku.

„Přístroj je přenosný, takže jej můžeme využít přímo na porodním sále, na novorozeneckém oddělení, nebo třeba jednotce intenzivní péče. Nový přístroj, proti minulému, umožňuje například naprosto přesné dávkování vzduchu a dle potřeby i kyslíku do plic miminka,“ vysvětlila primářka.

Třetí novinkou je pak dýchací přístroj – dechová podpora, který pomůže ke zlepšení péče o novorozence, jenž mají poruchy dýchání. „V těchto případech je nutná podpora životních funkcí. Přístroj Vapotherm, který v takových situacích pomáhá, je přístroj pro neinvazivní ventilaci novorozenců. Jeho funkce spočívá ve vytváření řízeného mírného přetlaku v dýchacích cestách. Přístroj Vapotherm je důležitý pro překlenutí období porušené adaptace a stabilizace dýchacích cest," uzavřela primářka Klosová.

Reklama

Výběr článků

Načítám