Hlavní obsah

Novoroční koncert Moravskoslezské Sinfonietty

Novinky, Tomáš Majliš

Nový rok zahájil mladý symfonický orchestr Moravskoslezská Sinfonietta koncertem, který se uskutečnil v neděli 15. ledna ve sportovní hale v Řepištích. Během večera zde zazněla Zima A. Vivaldiho a Šeherezáda N. R. Korsakova.

Foto: Jan Soukup

Moravskoslezská Sinfonietta

Článek

Novoroční koncert byl vyvrcholením prvního roku činnosti orchestru, jehož hráče tvoří převážně studenti a absolventi konzervatoří, žáci základních uměleckých škol a studenti Fakulty umění Ostravské univerzity. Orchestr vznikl za podpory obce Řepiště a celý koncert se proto odehrál pod záštitou jejího starosty Rostislava Kožušníka.

V úvodu koncertu zazněla Zima A. Vivaldiho v podání sólisty Jiřího Ovečky, který je studentem Fakulty umění Ostravské univerzity. Doprovázen byl komorním orchestrem tvořeným hráči Moravskoslezské Sinfonietty pod vedením dirigenta opery Národního divadla moravskoslezského Jana Šrubaře.

Vrcholem večera byla symfonická suita Šeherezáda ruského skladatele N. R. Korsakova, během které se divákům představil celý symfonický orchestr opět pod vedením dirigenta Jana Šrubaře. Jako sólista vystoupil koncertní mistr Janáčkovy filharmonie Pavel Doležal.

„Příprava a organizace celého koncertu byla náročná a zabrala více než čtyři měsíce, během kterých bylo třeba zajistit dirigenta, sólisty, ale také vypůjčení nástrojů, jakými je harfa, tympány nebo velký buben. Důležitým bylo také získat finanční podporu, bez níž by se koncert nemohl uskutečnit,“ uvedl vedoucí orchestru Jan Soukup.

V minulém roce se mohli diváci se Sinfoniettou setkat na řadě koncertů. Jedním z nejúspěšnějších byl Filmový večer, na kterém zazněly skladby z filmů Pán prstenů, Letopisy Narnie nebo Harry Potter. „Myslím, že mnohé příznivce našeho orchestru potěší zpráva, že na červen letošního roku chystáme další Filmový večer, na kterém předvedeme melodie z filmů James Bond, Fantom opery a mnoha dalších,“ dodala spoluorganizátorka koncertu Jana Hajnová.

A co plánuje Moravskoslezská Sinfonietta do budoucna? Jan Soukup vidí budoucnost pozitivně. „Kromě zmíněného Filmového večera plánujeme první zájezdy do zahraničí a také spolupráci s některými sólisty, jejichž jména budou brzy zveřejněna na našich stránkách.“

Informace o plánovaných koncertech můžete nalézt na www.sinfonietta.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám