Hlavní obsah

Novináři senioři besedovali s kolegyní Věrou Rudolfovou o Vysočině a o jejích knížkách

Novinky, Jiří Smutný

Brněnský Klub novinářů - seniorů při Syndikátu novinářů jižní Moravy se sešel ve středu 16. března na své pravidelné schůzce. Na programu bylo tentokrát povídání s novinářkou, rozhlasovou redaktorkou a spisovatelkou Věrou Rudolfovou a její zatím poslední knížce Kraj návratů i setrvání.

Foto: Jiří Smutný

Jaroslav Bobek, Věra Rudolfová a Jana Čipáková

Článek

Autorka prozradila, že psát knížky začala proto, že jí bylo líto práce vynaložené na rozhlasové vyprávění o různých osobnostech. Takový pořad byl odvysílán a jednou provždy skončil. V knižní podobě ale zůstává zachován a dostupný.

Hlavním tématem knížek jsou medailony známých i zapomenutých osobností kultury a umění, které se narodily a působily na Vysočině, případně tam nacházely inspiraci pro svoji tvorbu. Tak vznikly postupně knížky Kraj návratů a setkání, Kraj návratů a inspirace, Kraj návratů a vzpomínek a nejčerstvější Kraj návratů i setrvání.

Kromě toho napsala například Psí hlas do nebe volá, kde je hlavním hrdinou irský setr, člen domácnosti nebo Rok na zámku, zabývající se našimi kulturními památkami.

Věra Rudolfová prozradila, že se při své práci neobejde bez pomoci Horáckého muzea, Horácké galerie, okresního archivu, obecních knihoven, kronikářů a pamětníků. Konstatovala, že se už ve svých knížkách věnovala 99 osobnostem, ale stále nachází nové a nové, na které dosud nedošlo, takže v této činnosti zřejmě bude pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám