Hlavní obsah

Nové zvony v Kolíně budou zvonit již během Vánoc

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně patří k nejstarším gotickým kostelům v Česku a je jedním ze čtyř kostelů katedrálního typu u nás. V neděli 23. listopadu požehná kardinál Meisner z Kolína nad Rýnem třem novým zvonům. Sv. Prokopa, sv. Floriána a sv. Jana Křtitele zavěsí do konce roku.

Článek

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně je od roku 1995 národní kulturní památkou.

Stavba kostela začala po povýšení Kolína na královské město králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1253. Zvonici zakončovala jehlancová střecha, která byla postavena pro dva zvony. Zvony svým pohybem narušovaly stabilitu věže kostela. Roku 1724 na ni byla osazena barokní kopule s věžičkou, kam byl z iniciativy děkana Antonína Formandla ze severní věže přenesen středověký orloj.

Původní zvony kolínského kostela, tak jako tomu bylo i v jiných kostelích, vzaly za své během dvou světových válek. Ze soupravy šesti zvonů ulitých v pražské dílně mistra Jana Václava Kühnera se nedochoval žádný.

V současnosti se ve věži nachází renesanční zvon „Kohoutek“ (1610), pocházející údajně z kolínského popraviště, „Bartoloměj a „Jan Pavel“ zhotovené roku 2000 dílnou Rudolfa Pernera. Výčet zvonů v současné době završuje „Václav“ (1562) a „Sanktusník“ (1730), provizorně přenesené z kostela svatého Víta na kolínském Zálabí.

Do chrámové zvonice nyní přijdou nové zvony sv. Jan Křtitel (zhruba 400 kg), sv. Prokop (okolo 200 kg) a sv. Florian (okolo 270 kg). Všechny tři pocházejí ze zvonařské dílny Rudolfa Pernera v Pasově.

Kardinál Joachim Meisner z Kolína nad Rýnem se v pátek zúčastní konference o katedrálách v Praze a v Kolíně nad Rýnem a v sobotu bude v pražské katedrále sv. Víta sloužit mši svatou ke cti sv. Cecílie. V neděli 23. listopadu během bohoslužby od 10 hodin kardinál Meisner požehná třem novým zvonům. Sv. Prokopa, sv. Floriána a sv. Jana Křtitele hasiči do konce roku zavěsí do zvonice, aby mohly zvonit spolu se dvěma staršími zvony již během Vánoc.

„Domluvím s hasiči, aby nové zvony do konce roku v rámci cvičení vytáhli na věž. Zvonit budou už koncem roku, určitě během Vánoc. Naopak dolů spustí zvon, který se vrátí do kostela sv. Víta v Zálabí,“ uvedl kolínský farář Libor Bulín.

Kostel sv. Víta v Kolíně - Zálabí byl během války přidělen německému lazaretu, a tak se podařilo po dohodě s německým kaplanem jeden jeho zvon uchovat pro chrám sv. Bartoloměje. Ten se nyní vrátí. „Letos po desetiletích spustíme také hodiny, takže budou ukazovat a odbíjet čas a doufám, že do konce roku se začne i zvonit,“ dodal P. Bulín. 

Reklama

Výběr článků

Načítám