Hlavní obsah

Nové varhany ozvučí celou katedrálu sv. Víta

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je tomu již 670 let od položení základního kamene pražské Svatovítské katedrály dne 21. listopadu 1344 za přítomnosti krále Jana Lucemburského a jeho synů Karla a Jana. Při slavnosti vyhlásil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka zahájení projektu stavby nových varhan pro Svatovítskou katedrálu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Letos uplyne 670 let od položení základního kamene Svatovítské katedrály. Během slavnosti sv. Víta v neděli 15. června vyhlásil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka zahájení projektu stavby nových varhan. Nástroj tak udělá v 21. století definitivní tečku za dostavbou katedrály.

„Chceme navázat na to, co bylo vykonáno v posledních několika letech: katedrála je opatřena novým osvětlením a novou elektroinstalací. To vše se podařilo především díky dárcům, jednotlivcům nebo firmám. Věřím, že i stavbu varhan se podaří uskutečnit touto cestou. Pozváni jsou všichni – i jednotlivci budou moci sponzorovat třeba malou píšťalu. Jednou pak budou moci říct svým dětem a vnukům, že i jejich rodina se takto na výstavbě katedrály podílela. Převážnou váhu financování však ponese církev a velké firmy, protože se jedná o částku v řádu desítek milionů korun,” uvedl kardinál Dominik Duka.

Projekt přijali za svůj všichni držitelé klíčů od korunovačních klenotů: prezident republiky, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Senátu, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy.

Mölzerovy varhany na Wohlmutově kruchtě nad chórovou kaplí jsou zvukově dostačující pouze pro původní část, proto při dostavbě katedrály v roce 1929 byl vystavěn velký novogotický kůr nad hlavním vchodem s rozetou, kterou navrhl František Kysela s námětem na téma stvoření světa od biskupa Antonín Podlaha.

Reklama

Výběr článků

Načítám