Hlavní obsah

Nové sestřičky dostanou v Bohumíně až 35 tisíc jako náborový příspěvek

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek všeobecných sester, s nímž se potýká české zdravotnictví, trápí i Bohumínskou městskou nemocnici. Rozjíždí proto náborovou kampaň, jejímž prostřednictvím chce přilákat především mladé absolventky škol.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

„V nemocnici nám chybí především sestřičky a zdravotničtí asistenti. Bohumín a jeho blízké okolí nenabízí dostatek absolventů. Proto chceme oslovit studentky z okolních větších měst. Pomocí letákové kampaně jim představíme město Bohumín jako pěkné místo k bydlení i naši nemocnici rodinného typu. Cílíme na zdravotnické školy v Karviné, v Ostravě a dalších městech,“ uvedla Zina Nováčková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Bohumínské městské nemocnice.

Nedostatek personálu přiměl nemocnici přehodnotit nabídku benefitů. Náborový příspěvek pro sestry se zvýšil z 20 tisíc na 35 tisíc korun a dalším atraktivním lákadlem má být možnost získat přednostně městský byt.

„Nájem je stanovený pouze na 57 korun za metr čtvereční, což ze svého platu utáhnou i absolventky. Náborový příspěvek mohou pak využít například na základní vybavení nového bytu. K tomu ještě získají i velmi výhodný telefonní tarif, který jim měsíčně může ušetřit několik set korun, dále stravné, školení a další benefity,“ doplnil místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Vedení nemocnice doufá, že se díky kampani podaří doplnit stavy. Zdravotnické zařízení je sice schopno pacientům zajistit potřebnou péči i nyní, nicméně posily by se mu hodily.

„Všechny nemocnice v okolí řeší stejný problém, a to nedostatek sestřiček. Absolventky škol se do českého zdravotnictví bohužel nehrnou, volí práci v jiném oboru nebo odcházejí do zahraničí. Uvědomujeme si, že práce v nemocnici není jednoduchá, zahrnuje přesčasy a vyžaduje psychickou i fyzickou odolnost. Pokud sestřičky neberou tuto práci jako poslání, tak je obtížné je v našich podmínkách udržet,“ připustil ředitel nemocnice Kamil Mašík.

Bohumínská městská nemocnice disponuje téměř 200 lůžky, ročně provádí zhruba 90 tisíc ošetření a uskuteční téměř 5 tisíc hospitalizací. I přesto, že je menším zařízením, disponuje nejnovější technikou a moderními operačními sály. Pacientům zaručuje minimální čekací lhůty a empatický přístup.

Reklama

Výběr článků

Načítám