Hlavní obsah

Nové prostory má 31. základní škola, poslouží i krizové situaci

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové prostory má k dispozici 31. základní škola v Plzni, vznikly nástavbou stávajících šaten v areálu sportoviště. Zázemí vybudované za 3 455 000 korun včetně DPH využije škola pro své potřeby, sloužit ale budou také městu v případě krizových situací.

Foto: Magistrát města Plzně

Nové prostory má k dispozici 31. základní škola v Plzni

Článek

V minulosti už škola, jež se nachází na největším plzeňském sídlišti Lochotín, nenadálé události posloužila, našli v ní dočasný azyl studenti z Francie, jejichž autobus havaroval u rokycanského sjezdu z dálnice D5.

„31. základní škola byla naším odborem krizového řízení určena jako místo pro řešení specifických situací. Je to povinnost ukládaná nám vyhláškou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. To, že prostory vznikly právě tam, má logiku a rozvíjí to potenciál místa. Jsem rád, že v případě maléru dokáží okamžitě poskytnout takové množství lůžek,” řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký, který ve čtvrtek 23. února prostory slavnostně otevřel spolu s náměstkyní pro oblast školství a sociálních věcí Evou Herinkovou.  

Součástí nástavby jsou čtyři pokoje, každý se šesti lůžky, sociální zařízení a také kuchyňka. „Stavba byla zahájena v květnu 2016, zkolaudována začátkem listopadu 2016. Šlo o největší loňskou investiční akci města na našich základních školách,” řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Podle ředitele školy Václava Fišera spolupracuje 31. základní škola už více než deset let s odborem krizového řízení magistrátu. „Nastanou-li velké povodně či jiné závažné události a ocitnou-li se některé děti bez rodičů, jsme připraveni jim poskytnout péči po dobu 24 hodin, tedy ubytování, stravování, zajištění programu pro volný čas i vzdělávání, než se najdou jejich rodiče nebo jiní příbuzní,” vysvětlil ředitel.

V době, kdy nebude zázemí sloužit pro krizové účely, počítá sportovně orientovaná škola s tím, že jej budou využívat sportovci přijíždějící například na soustředění, tedy ubytují se tam osoby využívající sportovní areál. Vnitřní vybavení prostor, tedy nábytek, matrace a lůžkoviny vyšly školu na zhruba 320 tisíc korun včetně DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám